eur:
397.37
usd:
364.29
bux:
70168.45
2024. augusztus 6. kedd Berta, Bettina
A WizzAir egyik járatának beszálló utasai. Forrás: Infostart  Szörényi Péter
Nyitókép: Forrás: Infostart Szörényi Péter

Újabb eljárás indult a Wizz Air ellen

A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt versenyfelügyleti eljárást indított a Wizz Air Hungary Zrt.-vel (Wizz Air) szemben - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A GVH a cég foglalási rendszerének szakmai gondosság követelményét sértő működését, valamint a szolgáltatási díjakkal kapcsolatosan lényeges információk elhallgatását gyanítja.

A Gazdasági Versenyhivatal 2024. augusztus 3-án zárta le legutóbbi eljárását a Wizz Airrel szemben. A vállalkozás elhallgatta, hogy egyes csomagjainak részét képező "többletszolgáltatásokat" külön-külön is megvásárolhatják a fogyasztók, emellett pedig a szakmai gondosság követelményét sértő kereskedelmi kommunikációt folytatott az automatikus utasfelvételi szolgáltatás lényeges jellemzőiről. A GVH eljáró versenytanácsa

a fenti jogsértések miatt több mint 307 millió forintra bírságolta a céget.

A versenyhatóságnak ezen felül jelenleg is zajlik egy vizsgálata a Wizz Airrel szemben, mivel a cég feltételezhetően fontos információkat hallgatott el az utasok elől.

A GVH most újabb versenyfelügyeleti eljárást indított, mivel gyanúja szerint a Wizz Air valószínűsíthetően nem tesz eleget a szakmai gondosság követelményének, mivel foglalási rendszere nem biztosítja a kiszámíthatóság, és a megbízhatóság érvényesülését a szolgáltatási díjairól szóló tájékoztatási gyakorlatában, ugyanis a különböző eszközökön - például két mobilon vagy mobilon és asztali számítógépen - elérhető azonos szolgáltatások díjai egyes esetekben eltérőek lehetnek.

A társaság ezen felül a honlapján és az applikációjában feltüntetett szolgáltatási díjakkal kapcsolatban feltételezhetően

elhallgatja a fogyasztók elől azt a lényeges körülményt, hogy a megjelenített díjakon nem fogja tudni biztosítani a szolgáltatást a foglalási folyamat egésze alatt.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

A Gazdasági Versenyhivatal az utóbbi években kiemelt figyelemmel kísérte a légiközlekedés hazai piacát. A nemzeti versenyhatóság 2022 októberében átfogó gyorselemzés (sweep) keretében vizsgálta, hogy a Magyarországon elérhető légitársaságok - ideértve a fapados/diszkont szolgáltatókat - honlapjai, illetve a Magyarországon népszerű jegyár-összehasonlítóweboldalak alkalmaznak-e úgynevezett sötét mintázatokat a jegyeladási és reklámgyakorlatuk során.

Az elmúlt időszakban növekvő számú panasz és bejelentés érkezett a GVH-hoz a légitársaságok gyakorlatait illetően.

A megszaporodott fogyasztói jelzésekre, illetve a légiforgalmi piac működési problémáival kapcsolatos piaci anomáliákra tekintettel Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke hatáskörével élve figyelemfelhívást küldött több, a magyar piacon tevékenységet folytató légitársaság vezetőjének is.

Címlapról ajánljuk
Siklósi Gergely legalább százszor visszanézte a győztes asszót

Siklósi Gergely legalább százszor visszanézte a győztes asszót

Kevés alvással teltek az olimpiai bajnok magyar párbajtőrözők legutóbbi napjai Párizsban. Koch Máté azt mondta, nagyon vigyáznak az aranyéremre, nehogy baja essen, Andrásfi Tibor pedig híres énekesnek érezhette magát a Bajnokok Parkjában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.06. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Kurszkot támadja az ukrán hadsereg, Zelenszkij az év végéig békét akar - Híreink az ukrán frontról kedden

Kurszkot támadja az ukrán hadsereg, Zelenszkij az év végéig békét akar - Híreink az ukrán frontról kedden

Dróntámadás érte az oroszországi Morozovszk mellett található légibázist, az ukrán SzBU szerint egy orosz Szu-34-es vadászbombázót kilőttek. Közben Kijevben légi riadó volt éjjel, Oroszország a fővárost támadta. A Donbaszban egyre közelebb kerülnek az orosz támadók Pokrovszkhoz, a várostól 15 kilométerre több ukrán zászlóalj van veszélyben esetleges bekerítés miatt. Közben hadrendbe álltak az ukrán légierő F-16-osai, ezzel újabb "vörös vonalat" lépett át Kijev. A nap folyamán ukrán támadás érte Oroszország Kurszk megyéjét, páncélozott járművekkel próbáltak meg betörni a térségbe ukrán katonák. Volodimir Zelenszkij elnök arról beszélt: idén véget akar vetni a háborúnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×