eur:
397.67
usd:
364.47
bux:
72218.86
2024. augusztus 4. vasárnap Dominika, Domonkos
A computer popup box screen warning of a system being hacked, compromised software enviroment. 3D illustration.
Nyitókép: solarseven/Getty Images

Zsarolják a magyar vállalkozásokat

Az adathalászat volt a magyar vállalatok elleni zsarolóvírus-támadások leggyakoribb forrása 2023-ban; tavaly minden ötödik magyar vállalatot megtámadtak zsarolóprogrammal - közölte a Sophos biztonsági szoftvereket és hardvereket gyártó cég.

Felmérésükre hivatkozva azt írják, a vállalatok nem készültek fel kellőképpen a kibertámadásokra. Mindössze 46 százalékuk készít biztonsági mentést az adatokról és 51 százalékuk alkalmaz kiberbiztonsági szakembert. Úgy fogalmaztak, a magyar vállalatoknál a támadás utáni speciális helyreállítási tervek készítése a népszerűbb, a cégek 79 százaléka teszi ezt.

Kiemelték, az elmúlt évben a magyar vállalatok ötödét megtámadták zsarolóprogrammal. Ezek felénél a kiberbűnözők adatokat titkosítottak, minden tizediknél pedig sikerült ugyan hozzáférniük a digitális eszközökhöz, de azokat titkosítani nem tudták. A jelentés szerint a megtámadott vállalatok 39 százalékának sikerült megállítani a támadást, mielőtt a bűnözők titkosították volna az adatokat.

Azt írják,

2023-ban a zsarolóvírus által érintett vállalatok 32 százalékánál a kiberbűnözők adathalász üzeneteken keresztül jutottak be az informatikai rendszerekbe.

A megkérdezett vállalatok fele alkalmaz saját biztonsági szakembert vagy üzemeltet olyan biztonsági műveleti központot, amely képes a támadások megállítására. A vállalatok 18 százaléka külső kiberbiztonsági cégekkel dolgozik - közölték.

A felmérés szerint a vállalatok 46 százaléka biztonsági mentéseket használ a kibertámadások és a zsarolóprogramok hatásainak kivédésére. Felhőalapú biztonsági mentésekkel dolgozik 31 százalékuk, fizikai formában tárolja az adatokat 22 százalékuk. A vállalatok közel egyharmada rendelkezik zsarolóvírus elleni védelemmel, például speciális védelmi szoftverekkel, tűzfalakkal vagy tartalomszűrőkkel.

A kibertámadások elleni védekezésre szolgáló speciális eszközök használata mellett a vállalatok helyreállítási terveket is készítenek. A megkérdezettek csaknem fele rendelkezik teljes körű és részletes dokumentummal, 32 százalékuknak pedig van ilyen terve, de az nem rendelkezik az összes lehetséges támadási forgatókönyvről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.05. hétfő, 18:00
Pletser Tamás
az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×