eur:
395.2
usd:
364.94
bux:
73475.88
2024. július 31. szerda Oszkár
Concept of wealth, personal savings and collecting money for retirement
Nyitókép: Bence Bezeredy/Getty Images

Elemző: az adóemelések után a kiadási oldalon is jönnek kormányzati intézkedések

Az idei költségvetés elcsúszása miatt bejelentett adóemelések nem adják ki a bejelentett 400 milliárd forintos bevételnövelő hatást, ezért a kormány elvonja a Magyar Villamos Művek 100 milliárdos osztalékát - írja a Portfolió.

Mintegy 400 milliárd forintos lyukat kell betömni a költségvetésen, ezt azonban csak részben fedezik a hétfőn bejelentett adóemelések. A Portfolio úgy tudja, a Magyar Villamos Művek 150 milliárd forint osztalékelőleget fizet tulajdonosának, a magyar államnak.

Csiki Gergely, a gazdasági portál elemzője az InfoRádióban azt mondta, nem volt váratlan a döntés, mert egyrészt már korábban is volt példa hasonló lépésre, másrészt a társaság jó eredményt tud felmutatni az idén, ezért bőven lesz fedezet arra, hogy osztalékot fizessen, így javítsa a költségvetés helyzetét. A szakértő azt is kiemelte, hogy már az MVM 2023-as beszámolójában is van eredménytartalék, a kifizetés annak a 180 milliárd forintnak a terhére is megvalósulhat. "Nyilván vannak elszámolástechnikai kérdések, hogy hogyan lehet ezt a költségvetés egyenlegére pozitívan elszámolni, de az jól látható, hogy ez a kifizetés nem okoz az MVM számára gondot. Egyébként,

ha ezt nem osztalékelőleg formájában vonná el a kormány, akkor a cég jövőre fizetné be a költségvetésbe normál úton"

– tette hozzá.

A mostani, 400 milliárd forintos költségvetés-javító csomagnak így jelentős részét teszi ki az MVM-től érkező összeg, még úgy is, hogy a büdzsé egészéhez képest nem olyan nagy pénz. "400-500 milliárd forintot kellett valahol megfognia a kormánynak a költségvetési egyenleg idei javítása érdekében, emiatt ez a tétel elengedhetetlen, mert jól látható, hogy adóemelésekkel sem jön össze ez a kívánt egyenlegjavító hatás" – jelentette ki Csiki Gergely, és jelezte, valószínűleg jönnek még kiadási intézkedések is.

Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy idén áprilisban a kormány a költségvetés egyenlegének a javítását azzal kezdte, hogy 675 milliárd forint értékben halasztott jövő évre beruházásokat. Most a bevételi oldalon igyekezett többletforrásokhoz jutni, "de nem lennék meglepve, ha még szükség lenne és várhatóan szükség lesz intézkedésre, akkor ismét a kiadási oldalhoz nyúlna, valószínűleg olyan egyszeri tételeket megtalálva, amelyeknek a kifizetését még el lehet halasztani".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni

Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: "Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni"

"Ahová Milák Kristóf odaáll, nyer" - foglalta össze röviden a nyilvánosság számára nehezen megfejthető rejtélyt Sós Csaba úszókapitány. Állítja, 60 éve van az úszósportban, de ilyet még nem látott, mint ami most történik, és amire szerda este fél 9 után sor kerül - a 200 m pillangó döntőjében. Németh Nándor esti döntőjéről is szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Két vállalkozás, a Green Energy Investhor Zrt. és az Euronergy Arrabona Kft., építheti meg a Győr-Moson-Sopron vármegyei Vadosfa közelében azt a gigantikus, összesen 695 megawatt kapacitású szélerőműparkot, amelyre az egész országban csak egyetlen csatlakozási ponton adott lehetőséget tavasszal a kormány – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal oldalán elérhető adatbázisból. Ez megerősítette a Portfolio tavasszal megírt értesülését, hogy Győr közelében valósulhat meg a projekt, közvetlenül a nagyfeszültségű hálózatra csatlakoztatva.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×