eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Electric Vehicle is changing in street.
Nyitókép: nrqemi/Getty Images

Rendhagyó hetek állnak a magyar elektromosautó-piac mögött

Minden idők második legjobb mutatóit hozta a június - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) közösségi oldalán.

A Belügyminisztérium rendszeres adatközlése szerint az elmúlt hónapban túllépte a 100 ezret a zöld rendszámmal forgalomba állított gépjárművek száma Magyarországon. A tisztán elektromos személyautóké júniusban meghaladta az 55 ezret.

Hozzátették, hogy a havi gyarapodásnál csak egyetlen korábbi hónap, az idei március teljesített jobban. A teljes zöldautó-flotta 2881 darabbal bővült júniusban, ez a valaha volt második legjobb érték a harmadik havi 2920-as csúcs mögött.

A tisztán elektromos gépkocsik esetében júniusban másodszor volt kétezer darab feletti a növekedés.

A rekord a márciusi 2108 egységes emelkedés maradt, ám ettől alig valamivel marad el a múlt havi adat (2072) - ismertették. Kifejtették, hogy a látványos hazai keresletélénkülés nemzetközi összevetésben is jelentős, Magyarország az idei első öt hónapban Európában a harmadik legnagyobb arányú bővülést produkálta az újonnan forgalomba helyezett zöld autók számában a megelőző esztendő azonos időszakához képest.

Hangsúlyozták: a jövő a zöldenergiáé. A károsanyag-kibocsátás mintegy ötödéért felelős közlekedés zöldítése elősegíti a klímavállalások teljesítését, élhetőbbé teszi a településeket. A tiszta és csendes e-járművek térnyerését a kormány közel 60 milliárd forint pályázati forrással ösztönzi. 30 milliárd forintos keretösszeggel február óta fut a vállalatokat az elektromos személygépkocsik, kisteherautók és kisbuszok beszerzésében támogató kiírás.

Egy újabb felhívás tervezete július 11-ig véleményezhető, ez a vidéki töltőállomások hálózatának fejlesztéséhez biztosít majd 28 milliárd forint forrást.

A Zöld Busz Program folytatásában egyebek mellett 25 ezer fő alatti lélekszámú települések közösségi közlekedésében állnak munkába elektromos buszok, másutt diákokat szállítanak majd korszerű elektromos iskolabuszok - írta a szaktárca közösségi oldalán.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×