eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Robert Holzmann, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke beszél a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által rendezett Lámfalussy Lectures Konferencián Budapesten 2020. január 20-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Hergár Eszter: az MNB új "százasa" több szempontból is egyedi és különleges

Története legnagyobb nemesfém emlékérméjét bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank fennállása 100. évfordulójára. A május 24-től megvásárolható 50 ezer forint névértékű érme sok különlegességének egyike, hogy hátoldalára aranyozott rátét került. A legtöbbek azonban a centenáriumra megjelent, szintén különleges 100 forintos forgalmi érmével találkozhatnak majd.

Sosem adott még ki 100 grammos, vagyis több mint 3 unciás ezüst emlékérmét a Magyar Nemzeti Bank. Az intézmény megalakulásának centenáriumára kibocsátott nemesfém abban is különleges, hogy az eddigi legnagyobb névértékű ezüst a maga 50 ezer forintjával. A centenáriumra még a 60 milliméter átmérőjű érme szélét díszítő recék is emlékeztetnek: ha valaki megszámolja, pontosan 100-ig jut. Hátoldalán a Magyar Nemzeti Bank logója aranyozott rátéten (inlay betétként) szerepel, ehhez hasonló kialakítású forint emlékérme eddig csak kétszer jelent meg az elmúlt 100 évben: 1999-ben az államalapítás 1000. évfordulójára, majd két évtizeddel később, 2021-ben a Vadászati Világkiállítás tiszteletre kiadott ezüstön.

Az ezüst emlékérme aranyozott rátéttel egy egészen egyedi kivitel

- mondta el az InfoRádióban Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója.

Forrás: Magyar Közlöny
Forrás: Magyar Közlöny

A 100 grammos emlékpénz hátlapján megjelenik a jelenleg forgalomban lévő 100 forintos, az 1971 és 1987 között forgalomban használt 10 forintos, valamint az 1946-ban kibocsátott 1 forintos címletű forgalmi érme egy-egy motívuma is. Ez utóbbi, a legkisebb címlet ott volt 50 évvel ezelőtt azon a 22 grammos, 100 forint címletű emlékpénzen is, amit az MNB történetében első alkalommal adott ki saját jubileumára – folytatta Hergár Eszter.

A mostani kibocsátás a jegybanki évfordulós sorban a negyedik, 1974, 1999 és 2014 után. Az eddigi legnagyobb, egyunciás 925 ezrelékes tisztaságú ezüst 25 éve szintén több szempontból is egyedi volt, hiszen azon ritka érmék egyike, amelyek névértéke nem kerek összeg, hanem pontosan 75 forint.

A 6000 példányban vert óriás ezüst mellett megjelenik az érme selyemfényű színesfém változata is azonos motívumokkal, aranyozott betét nélkül

– említette Hergár Eszter. Az igazgató hozzátette azt is, hogy a 3000 forint névértékű emlékpénz súlya és átmérője kisebb az ezüst változatnál, az elérhető példányszám viszont 33 százalékkal bővebb.

A legtöbbek mégsem ezzel a két címlettel, hanem a centenáriumra megjelent 100 forintos forgalmi érmével találkozhatnak majd. Ebből összesen kétmillió példányt indít útnak a jegybank, de a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy mindegyik példány hamar ki is kerül a forgalomból: a családi gyűjtemények részévé válik a korábbi tematikus megjelenésekhez hasonlóan.

Forrás: Magyar Közlöny
Forrás: Magyar Közlöny

Ennek ellenére ez a kibocsátás is egyedi, ugyanis a történelem során még sosem emlékeztek meg forint forgalmi érmén a Magyar Nemzeti Bank jubileumáról, ez a mostani az első alkalom – magyarázta Hergár Eszter, a jegybank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×