eur:
385.33
usd:
354.52
bux:
68297.22
2024. május 21. kedd Konstantin
The northeast hollow of Lake Balaton.
Nyitókép: Laszlo Szirtesi/Getty Images

Egy hónapos eltolódás várható a Balatonnál az extrém időjárás miatt

A dél-balatoni szőlészetekben a korai enyhe időjárás miatt nagy sietségben van a szőlő, akár korábbra is eshet az idei szüret.

A sonline.hu szerint azonban az időjárás a kártevőknek is kedvez, így már meg kellett kezdeni a védekezést.

Bujdosó Ferenc borász a lapnak azt mondta, mivel már márciusban nagyon jó volt az idő, intenzív hajtás kezdődött a múlt hét vége felé. A törzstisztítás a fiatalabb szőlőknél már megtörtént, és az idősebbek gépesített tisztítása is most kezdődik.

Országh Bernát, az Országh pincészet vezető borásza is megerősítette a lapnak, hogy

a fenológiai fázisok két-három héttel előrébb tartanak.

Trunkó Ferenc szőlősgyöröki borász szerint most ott tart a szőlő április végén, ahol május közepén kellene. Emiatt a növényvédelmet is előbb kezdték meg a szőlőkben, hiszen a szokatlan meleg miatt a kártevők is aktívabbak. Már lehet találkozni a borvidéken lisztharmattal, a kedden érkezett lehűlés azonban lassíthatja a terjedését, ebben bíznak a borászok.

A lapnak nyilatkozó borász azt mondta, előbb kellett kezdeni a növényvédelmet, már két permetezéssel előrébb vannak a szokásosnál. Megjegyezte:

"öröm az ürömben, hogy a rettentő nagy melegben annyira nőtt a szőlő, hogy az atka szája alól kinőtt a növény, úgyhogy attól legalább nem kell tartani".

Abban mindegyik szőlősgazda egyetért, hogy előbb lesz idén szüret, mint azt megszokhatták a borvidéken. Trunkó Ferenc szerint már a megelőző években is augusztusban szedték a csabagyöngyét és az irsait. Bujdosó Ferenc úgy gondolja, idén már júliusban elkezdődhet a szüret. A borász úgy véli, a korai fajtákat már július végén el lehet kezdeni szedni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 21. 04:30
×
×
×
×