eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Wooden blocks with the word GDP and up and down arrows. An unstable economy in the country. Financial measure of the market value of all the final goods and services produced in a specific period.
Nyitókép: Andrii Yalanskyi/Getty Images

Jegybank: át kell alakítani a magyar GDP-számítást

Átalakításra szorul a GDP-számítás, a 21. században fenntarthatósági szempontokra is kiterjedő gazdasági mutatókat kell kidolgozni - mondta a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) idei első ülésén szerdán a Parlamentben a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági és költségvetési elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója.

Baksay Gergely szerint a fenntarthatósági fordulat megköveteli, hogy a gazdasági mutatók a lehető legteljesebb mértékben vegyék figyelembe az eddig fontosnak tartott adatok mellett a pénzügyi, társadalmi, környezeti egyensúly mérőszámait.

Világszerte egyre határozottabban körvonalazódnak a gazdasági növekedés korlátai, és napról napra biztosabbnak látszik, hogy a korábbi gazdasági folyamatok változtatás nélkül nem folytatódhatnak. A GDP fontos mérőszám volt a 20. században, hiszen a bevezetésekor, a két világháború közötti válság után jól mutatta az ipari termelésen alapuló gazdaságok állapotát, de ma már nem tükrözi pontosan a fenntarthatósági és a jóléti szempontokat - fejtette ki.

Hozzátette, hogy Magyarországon az MNB múlt héten közzétett globális vitairata az első kísérlet a fenntartható GDP kidolgozására, de világszerte egyre többen kísérleteznek új metódusok kidolgozásával, a jegybank ezért nemzetközi fórumokon is be fogja mutatni a kezdeményezését.

Szalai Ákos, az MNB versenyképességi és strukturális elemzések főosztályának vezetője közölte, hogy Magyarország a fenntarthatósági szempontú európai rangsorokban a térség más országaival együtt elmarad az uniós átlagtól, de azon kevesek közé tartozik, amelyek az utóbbi évtizedben javítottak a helyezésükön. Kifejtette, hogy a listavezetőkre jellemző a magas termelékenység, a fejlett innovációs készség, a kiterjedt digitalizáció, a megújuló energia térnyerése, az alacsony szintű társadalmi egyenlőtlenség, a korszerű pénzügyi rendszer és a folyó fizetési mérleg többlete. Magyarországnak is ezekre kell törekednie, ha be akarja érni az EU északi tagállamait, amelyek a legjobban teljesítenek ezeken a területeken - hangsúlyozta.

Palotai Dániel, az IMF igazgatótanácsának tagja, a jegybank korábbi főközgazdásza a gazdasági és pénzügyi egyensúly mellett az ökológiai és a társadalmi egyensúly jelentőségét emelte ki. Ezek a szempontok véleménye szerint azért is fontosak, mert például a gazdasági mutatókat, a növekedési kilátásokat a demográfia, az egészségügy, az oktatás éppúgy befolyásolja, mint a beruházások vagy az innovációs aktivitás. Egy ország fenntartható GDP-jének a felméréséhez ezért is kell gazdasági, pénzügyi, környezeti és társadalmi adottságokat egyszerre figyelembe venni - tette hozzá.

Az ülést vezető Kövér László szerint a 21. században a világ erőforrásainak egyre nagyobb része fölött olyanok rendelkeznek, akik nem ellenőrizhetők, a nemzetállami kormányok nem kérhetnek rajtuk számon semmit. Külső kiszolgáltatottsághoz vezethetnek a kedvezőtlen demográfiai folyamatok is, emiatt ugyanis kialakulhat olyan helyzet, hogy egy országnak nem áll rendelkezésére elég munkaerő a gazdasága működtetéséhez. Ezzel olyan társadalmi folyamatok indulhatnak be, amelyek még nagyobb veszélybe sodorják a fenntarthatóságot - mondta a házelnök.

Az ülésen elfogadták az NFFT 2023-as beszámolóját, valamint az idei munkatervét és költségvetését. A tanács május 10-én tartja a következő ülését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×