eur:
390.54
usd:
364.32
bux:
68346.42
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Unsplash.com

Az autópiac még az inflációszámításba is beletenyerel

Változtatott a KSH azon a listán, hogy minek az ármozgását veszi figyelembe az infláció számításakor.

Változtatott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az inflációszámításhoz használt terméklistáján, ennek megfelelően a figyelembe vett autók listája sem maradt érintetlen – írja Vezess a HVG.hu nagy összeállítása alapján, amely nem csupán az autókra terjedt ki.

Az autók esetében a változtatást az indokolja, hogy egyes modellek kiesnek, újak pedig felkerülnek.

Ami az új autókat illeti, az idén a BMW 118d-t és a Škoda Fabia Ambitiont vezették ki a pénzromlás szempontjából releváns típusok közül, viszont a BMW X1-et és a Mercedes-Benz GLC 300-at bevették a felsorolásba.

Fontosabb változás azonban a használt autókat érintően történt, ráadásul nem is a típusokra, hanem azok életkorára vonatkozóan. Reagálva arra, hogy rohamosan öregszik a hazai autóállomány, a KSH ezentúl a 22 éves Volkswagen Polo, a szintén 22 éves Opel Astra, továbbá a 23 éves Audi A3 árváltozását is nyomon fogja követni. Ezek keresett típusoknak számítanak a piacon, ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy eddig a 20 éves Škoda Fabia, illetve Audi A3 volt a legöregebb autó, amit számításba vettek az infláció szempontjából.

Szintén érintheti az autósokat, hogy ezentúl a GPS sem szerepel a listán, a benzin árváltozását pedig kisebb, az előző évi 8,1 helyett csupán 6 százalékos súlyozással veszik figyelembe.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×