eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Accountant or banker calculate the cash bill.
Nyitókép: Getty Images/seksan Mongkhonkhamsao

Változás a fizetési meghagyásoknál

Lejárt tartozások miatt több mint 419 ezer fizetési meghagyást kezdeményeztek tavaly a közjegyzőknél, 2,5 százalékkal többet, mint egy évvel korábban - közölte a Magyar Országos Közjegyzői Kamara.

Tízezerrel több fizetési meghagyást indítottak tavaly lejárt tartozások miatt. Nőtt azok száma is, akik vitatták a pénzkövetelést.

Mint a MOKK írta, az esetek mintegy 99 százalékában tízezer és hárommillió forint közötti lejárt pénzkövetelést kívántak érvényesíteni a jogosultak, döntően követeléskezelő, mobil- és közműcégek. Egyszerűsítette az eljárást, hogy a gazdálkodó szervezetek, önkormányzatok, alapítványok, egyesületek számára teljesen elektronikussá vált az ügyintézés 2023. október óta.

A fizetési meghagyásos eljárás harmincmillió forint alatt a MOKK szerint a leghatékonyabb és leggyorsabb módja az igényérvényesítésnek, azaz, hogy pereskedés nélkül hozzájusson jogos pénzköveteléséhez az, akinek tartoznak. Bárki kezdeményezhet fizetési meghagyást közjegyzőnél, legyen szó vissza nem fizetett kölcsönről, lejárt számlákról vagy például bérletidíj-tartozásról.

Az érintetteknek a fizetési meghagyás kézbesítésétől számított 15 napjuk van ellentmondani, ha nem értenek egyet a követeléssel, például ha már elévült vagy kiegyenlítették a tartozást, esetleg az magasabb összegről szól. Erre lehetőség van szóban bármelyik közjegyzőnél, vagy postai úton annál a közjegyzőnél, aki a fizetési meghagyást kibocsátotta.

Csak akkor érdemes ellentmondani, ha alaptalan, hibás vagy jogtalan a követelés. A létező, jogos adósságot előbb-utóbb biztosan rendezni kell, de a bírósági eljárás költségei és a késedelmi kamatok is hozzáadódnak a tartozáshoz, ha az adós elveszti a pert - figyelmeztetnek.

A fizetési meghagyás az értesítés kézhezvétele utáni 15. naptári napon jogerőre emelkedik, és ezután végrehajtás is kezdeményezhető.

A MOKK hangsúlyozza, fizetési meghagyás esetén legrosszabb, ha át sem vesszük az értesítő levelet. Utóbbi esetben a második kézbesítési próbálkozás napját követő ötödik munkanapon az értestést kézbesítettnek tekintik.

A kamara adatai szerint 2023-ban a kezdeményezett eljárások 75 százalékában, 316 ezer esetben indult végrehajtás a kötelezettek által nem vitatott, jogerőre emelkedett fizetési meghagyások alapján, ami 5 százalékos csökkenés 2022-höz képest.

Felhívták a figyelmet arra, hogy ha valaki nem tudja rendezni tartozását, akkor lehetőség van részletfizetést vagy a fizetési határidő elhalasztását kérni a közjegyzőtől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×