eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
kávébab kávészemek kávézás
Nyitókép: Pixabay

Ha kávézik, most végre jó hírt kapott

Arabica kávéból fogy a világon a legtöbb, éppen ezért lenne különösen fájdalmas, ha a klímaváltozás miatt visszaszorulna, eltűnne.

Az arabica a világ legnépszerűbb kávéfajtája, azonban kevésbé ellenálló a különböző hatásokkal, például a klímaváltozással szemben, mint a második helyezett robusta - írja a Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmányról a HVG. Az olaszország Udine-i Egyetem kutatói fontos áttörést értek el: elkészítették az arabica eddigi legteljesebb genetikai térképét, mellyel új bepillantást lehet nyerni a fajta genetikai titkaiba.

Ennek több pozitív hozadéka is lehet: egyrészt olyan kávénövényeket lehet nemesíteni, amelyek

ellenállóbbak a klímaváltozással szemben, másrészt, gazdagabb ízvilágú kávékat is eredményezhet mindez, tehát duplán jól járnak a kávékedvelők.

A természettudományos folyóiratban publikált tanulmány a legújabb DNS-szekvenálási technológiával tárta fel az arabica kávéfajta genetikai felépítését - sosem látott részletességgel. Ennek a tudásnak a birtokában a kutatók jobban megismerhetik a fontos géneket, melyek az ital édeskés, lágy ízét biztosítják - számol be a felfedezés fontosságáról a BBC.

A lap megjegyzi, a kávétermelők új, különleges ízű, aromájú fajtákat fejleszthetnek, és olyanokat, amelyek jobban tolerálják a rosszabb termesztési körülményeket.

A brit hírügynökség azt is megjegyzi, az arabica főként hegyvidéken terem, és a világ kávéfogyasztásának körülbelül 60 százalékát ez a fajta teszi ki. Viszont a klímaváltozás hatásait már most érzik a kávétermelők, a cserje ugyanis érzékeny az emelkedő hőmérsékletre és a változó csapadékeloszlásra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Csúnyán lefordultak az amerikai tőzsdék tegnap, a Dow közel egy éve nem zárt ennyire rossz napot, de a két másik vezető index is komoly esést szenvedett el. Rontotta a hangulatot, hogy a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve és az erős amerikai gazdasági adatok ráerősítettek a hosszabb ideig magasan maradó kamatok narratívára. Az ázsiai tőzsdék ezek után szintén lejjebb kerültek, és Európában is esés látszott ma, az USA tőzsdéi azonban javítani próbálnak a tegnapi esés után. Itthon komoly mínuszba került az OTP és a Mol árfolyama, azonban nem érdemes megijedni, hiszen ezt mindkét papír esetében az osztalékszelvény-vágás okozta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×