Az arabica a világ legnépszerűbb kávéfajtája, azonban kevésbé ellenálló a különböző hatásokkal, például a klímaváltozással szemben, mint a második helyezett robusta - írja a Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmányról a HVG. Az olaszország Udine-i Egyetem kutatói fontos áttörést értek el: elkészítették az arabica eddigi legteljesebb genetikai térképét, mellyel új bepillantást lehet nyerni a fajta genetikai titkaiba.
Ennek több pozitív hozadéka is lehet: egyrészt olyan kávénövényeket lehet nemesíteni, amelyek
ellenállóbbak a klímaváltozással szemben, másrészt, gazdagabb ízvilágú kávékat is eredményezhet mindez, tehát duplán jól járnak a kávékedvelők.
A természettudományos folyóiratban publikált tanulmány a legújabb DNS-szekvenálási technológiával tárta fel az arabica kávéfajta genetikai felépítését - sosem látott részletességgel. Ennek a tudásnak a birtokában a kutatók jobban megismerhetik a fontos géneket, melyek az ital édeskés, lágy ízét biztosítják - számol be a felfedezés fontosságáról a BBC.
A lap megjegyzi, a kávétermelők új, különleges ízű, aromájú fajtákat fejleszthetnek, és olyanokat, amelyek jobban tolerálják a rosszabb termesztési körülményeket.
A brit hírügynökség azt is megjegyzi, az arabica főként hegyvidéken terem, és a világ kávéfogyasztásának körülbelül 60 százalékát ez a fajta teszi ki. Viszont a klímaváltozás hatásait már most érzik a kávétermelők, a cserje ugyanis érzékeny az emelkedő hőmérsékletre és a változó csapadékeloszlásra.