eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Rear view of tourist in hotel looking through the window
Nyitókép: martin-dm/Getty Images

Javában tart a turisztikai előfoglalási szezon – a nagy akciókért érdemes sietni

Továbbra is a mediterrán célpontok a legnépszerűbbek, és minél előbb foglal valaki, annál kedvezőbb feltételekre számíthat – tudta meg az InfoRádió Bakó Balázstól, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivőjétől.

Hasonlóan az elmúlt évekhez, a legjobb áron a nyárra nyaralócsomagokat, külföldi, jellemzően tengerparti nyaralásokat ajánló irodák legkorábban már decemberben megjelennek a kínálattal, ilyenkor lehet általában a legnagyobb kedvezményeket találni – mondta Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője az InfoRádióban. A legtöbb hazai utazási irodánál december végéig, majd január-február végéig, de legkésőbb március utolsó napjáig élnek ezek az előfoglalási kedvezmények. Hozzátette, tavaly már egyértelműen jobbak voltak az előfoglalási időszak árai, mint a last minute árak – már ha voltak egyáltalán az utóbbiak.

Bakó Balázs arra is kitért, hogy a kedvezmény úti céltól függően eltérő lehet, de összességében 7 és 40 százalék közötti kedvezményeket találhatunk. Mint mondta,

minél előbb foglal valaki, annál nagyobb fokú kedvezményre számíthat.

A szóvivő hozzátette, némi drágulással érdemes számolni, egyrészt az infláció, másrészt a forint árfolyama miatt. Említette, hogy a 2023-as szinthez képest nem olyan markáns a változás, hangsúlyozta azonban, hogy egyes utazási irodák fizetési könnyítéseket is hirdetnek. Ez azt jelenti, ha valaki egy viszonylag kisebb, akár 15 százalékos részt befizet a decemberi-januári időszakban, akkor halasztott fizetéssel ráér később kifizetni a 40 százalékot, hiszen a korábbi gyakorlat az volt, hogy egy utazás lefoglalásához a 40 százalékos előleg volt szükséges.

A szóvivő elmondta,

a családosokat is a mielőbbi foglalásra ösztönzik, hiszen nekik lehetnek speciális igényeik,

például 3-4 ágyas szoba, vagy apartman, és ezek fogynak el a legkorábban. Ugyanezen okokból mielőbbi foglalást javasolnak azoknak is, akik nagyon szabott időszakban tudnak nyaralni menni.

Bakó Balázs elmondta, nem tapasztalják a foglalásokban, hogy kevesebben utaznának meleg, mediterrán úti célok felé a klímaváltozás miatt. Sőt, mint mondta, sokan pont azért mennek a Földközi-tenger térségébe, mert tengerparton szeretnének nyaralni. Elmondása szerint változatlanul népszerű és keresett Törökország, Görögország, Egyiptom, Spanyolország, Olaszország, és ezek tenger menti régiói, illetve a hozzájuk kapcsolódó szigetek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×