eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Napelemek a Nógrád megyei Szügy községben a napelempark átadása napján, 2019. március 29-én. A hétmilliárd forintos beruházás tízezer család villamosenergia-igényét képes biztosítani.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Vinnék, mint a cukrot - tízezrek jelentkeztek a 75 milliárdos napelempályázatra

Az évtized végére több mint százezer háztartásban lehet napelemes akkumulátor, az elektromos autók pedig energiatárolóvá léphetnek elő - olvasható a Huawei Technologies által készített Fehér könyvben. A bemutatón Steiner Attila államtitkár a napelempályázat első adatait ismertette.

A PwC Magyarországgal készíttetett dokumentum szerint a tiszta energiára való átállás felgyorsítása és az ellátásbiztonság fenntartása érdekében az energiaszektorra kritikus szerep hárul a következő évtizedben.

Ez azért is sürgető, mert jelenleg az 5,2 millió hazai kisfogyasztó esetében a földgáz aránya eléri az 50 százalékot, amely jóval magasabb az EU-s átlagnál.

A Fehér könyvet bemutató rendezvényen Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára kiemelte:

már több mint 17 ezer kérelem futott be a hétfőn megnyílt energiatárolóval (akkumulátor) szerelt napelemes rendszerek kialakítását segítő Napenergia Plusz pályázatra,

A novekedes.hu tudósítása szerint már most látszik, hogy nagyon népszerű program lesz, amely érdemben segíti a lakosság öngondoskodását. Erre 75 milliárd van, azaz ekkora támogatásról lehet összesen szó. Egy-egy pályázó 5 millió forintos támogatást kaphat.

Hozzátette: az ipari méretű villamosenergiatárolás egyelőre gyerekcipőben jár Magyarországon, jelenleg mintegy 20-30 MW kapacitás van a hálózathoz csatlakoztatva, ezt egy szintén hétfőn megnyílt 62 milliárd forint összértékű támogatás segítségével a hússzorosára szeretnék emelni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×