eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Unsplash,com

Norvégia a korábbiaknál is gazdagabb lesz

A norvég parlament a kormány és a nagyobb ellenzéki pártok között a múlt hónapban létrejött megállapodásnak megfelelően kedden megszavazta az északi-sarkvidéki tengerfenéki ásványkincs kitermelésének engedélyezését.

A kitermelés környezeti hatásaival kapcsolatos nemzetközi aggodalmak ellenére ezzel Norvégia lehet a világ első országa, amely kereskedelmi méretekben folytat mélytengeri bányászatot.

A tengerfenéki műveletekre egyelőre nincs kidolgozott ütemterv, a feltárásra és a sarkvidéki területeken zajló jövőbeli kitermelésre kizárólagosan az arra kiírt pályázaton nyertes vállalatok lesznek jogosultak az eljárás lefolytatása után.

A folyamat az olaj- és gázkitermelésre kidolgozott norvégiai eljárás mintájára fog zajlani, míg a bányászati tevékenység adózási és pénzügyi vonatkozásait egy későbbi szakaszban vitatják meg a törvényhozók. Jelenleg azt vizsgálják, hogy a tengerfenéki bányászat megvalósítható-e fenntartható módon - közölte Terje Aasland energiaügyi miniszter.

Az engedélyeztetéséről szóló kormányjavaslat kedden megvitatott módosított változata az eredetileg tervezettnél szigorúbb környezetvédelmi felmérési követelményeket ír elő a feltárási szakaszban.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×