eur:
391.85
usd:
368.01
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Vonat indul a Kőszeg vasútállomásról 2021. június 1-jén. Ezen a napon sajtótájékoztatót tartottak itt a Kőszeg-Szombathely vasútvonal teljes felújításáról.
Nyitókép: MTI/Varga György

Az osztrák államnak kell a GYSEV, nem adják

Kizárt, hogy az osztrák állam eladja a GYSEV (Győr-Sopron-Ebenfurt vasút) meglévő tulajdonrészét – tudta meg az ORF az osztrák klímavédelmi minisztériumban.

A hirklikk.hu ír az ORF alapján arról, hogy az osztrák-magyar vasúti együttműködés most komoly próbatétel előtt áll. Ahogy arról az Infostarton is beszámoltunk Lázár János szerint a magyar állam kivásárolná a Starabagot a közös cégből.

Jelenleg a magyar állam tulajdonában 65,64 százalék, az osztrák államnál 28,24 százalék, míg a Strabagnál 6,12 százalék van a GYSEV-ben.

Az ORF érdeklődött a Strabagnál is, de a cég nem szolgált egyértelmű megerősítéssel, de nem is cáfolta a híreket. Viszont a minisztériumban. azt közölték, hogy az osztrák államnak esze ágában sincs eladni a tulajdonrészét.

Ha a magyar állam megvásárolná a Strabag 6,12 százalékát, és ezzel megszerezné a kétharmados többséget, akkor a közgyűlésben az osztrák állam akarata ellenére is el tudna fogadtatni döntéseket. Amennyiben a Strabag valóban eladja a részét, Ausztria elővásárlási joggal is rendelkezik, de „jelenleg nem érdekelt abban, hogy nagyobb befolyásra tegyen szert a vállalat magyarországi fejlesztésében”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×