eur:
389.28
usd:
362.67
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Close up of businesswomans hands with pen, glasses, and calculator doing some financial calculations
Nyitókép: NoSystem images/Getty Images

Új adó jön Magyarországra, izgalmas apróbetűs résszel

A kormány közzétette a globális minimumadóról szóló törvénytervezetét, amely a multinacionális vállalatoknak és a nagyobb belföldi vállalatoknak jelent majd adófizetési kötelezettséget. Az adót azoknak a cégeknek kell fizetniük 2024-től, amelyek konszolidált árbevétele eléri vagy meghaladja a 750 millió eurót. A Pénzügyminisztérium becslése szerint közel 100 milliárd forint plusz bevétel keletkezhet belőle.

Szerdán a kormány társadalmi egyeztetésre közzétette a globális minimumadóról szóló törvény tervezetét, és bár még vannak nyitott kérdések, sok fontos dátum már ismert - mondta egy webináriumon Juhász Gergely, a PwC nemzetközi adószolgáltatások területének vezetője.

Szerinte négy dátumot érdemes megjegyezni:

  1. 2024: ekkortól élnek a minimumadó-szabályok
  2. 2026: az év végéig lesz lehetőség arra, hogy könnyített módon számolják ki a minimumadót, adminisztratív egyszerűsítések lehetőségével
  3. 2027: az év végéig lesz lehetőség arra, hogy a nagy méretű, de kizárólag belföldön jelen lévő vállalatok, illetve a kezdő nemzetközi vállalkozások, akik legfeljebb 6 országban vannak jelen, hogy mentesüljenek részben vagy egészben a szabályrendszer alól
  4. 2021. november 30.: az OECD ettől az időponttól már figyeli azt, hogy milyen tranzakciókat hajtanak végre a vállalkozások.

Juhász Gergely kiemelte: a jogszabálytervezetet az Országgyűlésnek még meg kell tárgyalnia, de az biztos már, hogy Magyarország 2024-től bevezeti a szabályozást a 750 millió euró vagy annál magasabb konszolidált bevételű cégekre.

A 750 millió euró "határán" mozgó cégek számára is azt javasolja, kezdjenek el tájékozódni az ügyben, mert bár lehet, hogy valaki csak 2030-ban fog a minimumadó hatálya alá esni, de a tranzakciók ügyében akkor is vissza kell tudnia nyúlnia 2021. november 30-ig.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×