eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Egyensúly Intézet: a társadalom 28 százaléka nem tudna megbirkózni egy 100 ezer forintos kiadással

Az Egyensúly Intézet elkészítette harmadik negyedéves szubjektív szegénységkutatását.

Minden negyedévben megkérdezik, hogy a magyaroknak mekkora összegre van szükségük a szűkös, az átlagos és a gondtalan megélhetéshez – mondta az InfoRádiónak Marek Bertram, az Egyensúly Intézet elemzője.

  • A szűkös megélhetéshez havi nettó 250 ezer,
  • az átlagos megélhetéshez 400 ezer,
  • a gondtalan megélhetéshez pedig 600 ezer forint szükséges a magyaroknak.

"Júniushoz képest már az átlagos megélhetéshez képest 50 ezer, a gondtalan megélhetéshez pedig 100 ezer forinttal van többre szükségük" – mutatott rá.

Némileg pesszimistábbá vált a magyar társadalom az elmúlt negyedévben szerint.

"A júniusi adatfelvételhez képest 6 százalékkal nőtt azok aránya, akik bevételcsökkenéssel számolnak a következő három hónapban. Ez a háztartások 21 százalékát teszi ki" – mondta. Arra is rákérdeztek, meg tudnának-e birkózni az emberek egy 100 ezer forintos, azonnali kiadással – például egy elromlott mosógép cseréjével –, és a társadalom 28 százaléka nem tudna. 41 százaléknak problémát jelentene egy ekkora kiadás, de még meg tudná oldani saját erőből. Csupán a lakosság 27 százaléka tudná gond nélkül kifizetni a kérdésben megjelölt összeget.

"A társadalom nem aggódik a várható rezsiköltségek miatt, csupán a társadalom negyede tart tőle, hogy nem tudja melegen tartani otthonát. Ez a novemberi adatfelvételünkhoz képest optimistább álláspont" – - tette hozzá az Egyensúly Intézet elemzője.

Marek Bertram elmondta még, hogy a szeptemberi adatfelvétel eredményei alapján jelenleg a magyarok 4 százalékának nincs jövedelme, miközben 46 százalékot tesznek ki, akik nettó 250 ezer forint alatti jövedelemből gazdálkodhatnak havonta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×