eur:
389.35
usd:
362.79
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
An old fashioned Bank sign on a building exterior.
Nyitókép: georgeclerk/Getty Images

Új, hatalmas piacra léphet be az OTP Bank

Lengyel lapértesülések szerint az OTP is versenyben van egy eladó lengyel bankért, amiért az Erste is küzd.

A Puls Biznesu lengyel napilap – meg nem nevezett forrásokból – úgy értesült, hogy

az OTP és az Erste is az érdeklődők között van a lengyel VeloBank megszerzéséért folytatott versenyben

– számolt be a Portfolio.

A gazdasági portál emlékeztet, hogy augusztus közepi lengyel lapértesülések szerint a legnagyobb lengyel bank, a PKO is mérlegelte, hogy ajánlatot tesz a fent nevezett pénzintézetre, de akkor, a PKO megbízott vezérigazgatója, Dariusz Szwed azt nyilatkozta, hogy erről még nem hoztak döntést.

A lengyel bankgaranciaalap, a BFG június 30-án indította el hivatalosan a VeloBank 100 százalékos részesedésének eladási folyamatát. A BFG a VeloBank részvényeinek 51 százalékát birtokolja, míg a Kereskedelmi Bankok Védelmi Rendszere (SOBK) a fennmaradó 49 százalékot.

A BFG hétfőn közölte, hogy a VeloBank értékesítési folyamatának 2023. június 30-i elindítását követően a Bankgarancia Alap nem kötelező érvényű ajánlatokat kapott, aminek értékelése folyamatban van, és ezzel lezárult az értékesítési folyamat első fordulója. A folyamat következő szakasza a megfelelő időben kezdődik, amikor is a kiválasztott befektetők meghívást kapnak a második fordulóra.

Volt már nagyobb

A VeloBank egy univerzális bank, lakossági, kkv, önkormányzati és lakásszövetkezeti ügyfelekkel. Mérlegfőösszege alapján a tizedik legnagyobb lengyel pénzintézet. Idén június végén a bank mérlegfőösszege 43,4 milliárd zloty, vagyis közel 3690 milliárd forint volt, saját tőkéje pedig 1,13 milliárd zloty, közel 96 milliárd forint – teszi hozzá a Portfolio – vagyis, ha könyv szerinti érték közelében venné meg a bankot az OTP, akkor

százmilliárdos felvásárlásról lenne szól,

aminél ugyan voltak már komolyabb akvizíciói a hazai banknak az elmúlt években, de a felvásárlás így is a nagyobbak közé tartozna az OTP történetében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×