eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Fotómontázs a devizahitelekkel és lakáshitelekkel kapcsolatos hírek illusztrálásához. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Eljöhetett a fordulópont az egyik legkedveltebb lakáshitelnél

Tavaly még 63 ezer, idén már csak 30 ezer új lakáshitel-szerződést kötöttek a magyar háztartások az év első hét hónapjában.

Ennek oka, hogy a piaci hitelkamatok még most is magasabbak, mint egy évvel ezelőtt. A „városi” CSOK december 31-ei megszűnése azonban a nagyobb településeken élőket már most elgondolkoztathatja a hitelfelvételről.

A Pénzcentrum és a Portfolio számításai szerint nagy átlagban az UniCredit és a CIB Bank adja legolcsóbban a lakáshiteleket 20 milliós hitelösszeg és 20 éves futamidő mellett, ha nem számítjuk az egyedi kamatkedvezményeket és hitelfelvevői alkulehetőségeket. Ez utóbbi kettőből a következő hónapokban valószínűleg egyre több lesz, hiszen a bankok is szeretnék meglovagolni azt, hogy a „városi” CSOK az idei év utolsó hónapjaiban lesz utoljára elérhető.

Összehasonlításképp: két éve még 4,1 százalék volt, tavaly ilyenkor 8,15 százalék, most pedig már 8,5 százalék a legnépszerűbbnek mondható, 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek átlagkamata (az OTP-nél jelenleg ez nem elérhető, így náluk a fix kamatozású hitel kamatát figyelembe véve).

Idén év elején viszont megkezdődött egy lassú enyhülés: a banki ajánlatok januári 10,6 százalékos csúcsértékéhez képest most már „csak” 8,7 százalékos átlagkamattal futnak a 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek.

Ez a kamatszint egy 20 éves, 20 milliós lakáshitel szempontjából most azt jelenti, hogy (az összes releváns kamatperiódust figyelembe véve) az egy évvel ezelőtti 8,3 százalék és az év eleji 9,6 százalék helyett most 9,1 százalék az átlagkamat,

a törlesztőrészlet pedig egy ilyen hitel esetében 171, illetve 188 ezer forint helyett most nagyjából 181 ezer forintra rúg.

A teljes visszafizetendő összeg – végig változatlan kamatot feltételezve – a tavaly ilyenkor mért 40,5 millió és az idén év eleji 44,4 millió forintról 43,9 millió forintra változott.

A Portfolio a jövővel kapcsolatban megjegyzi, hogy a gazdasági folyamatok alapján a kamatcsökkenés folytatódhat, ugyanakkor bizonytalan még, hogy mennyire gyorsíthat a kamatok csökkenésén a „városi” CSOK kivezetése, és az ennek nyomán megjelenő előrehozott lakáshitel-kereslet.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×