eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Beautiful blonde women wearing glasses, in a denim jacket and a skirt, shopping for milk in the supermarket. She is holding two cartons of milk and choosing which one to buy.
Nyitókép: miniseries/Getty Images

FÉSZ: az infláció elleni küzdelem közös, de azért van egy határ

Az elmúlt négy-öt évben nőtt a kiskereskedelmi üzletekben a magyar élelmiszeripar által előállított termékek aránya, azonban tavaly óta kedvezőtlen változások indultak el, megint több az importból származó élelmiszer a boltokban – mondta az InfoRádiónak Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSZ) elnöke.

Négy-öt évvel ezelőtt megfordulni látszott a tendencia, és azóta már három év is lehetett, amikor nagy valószínűséggel nőtt a polcterületen a magyar termékek aránya – mondta az InfoRádióban Éder Tamás. Mindez a kiskereskedelem fogalmának és a magyar élelmiszer-ipari termelők belföldi értékesítésnek összehasonlítására alapozható.

Mint monda, az EU-csatlakozást követően másfél évtizedig az volt a jellemző, hogy az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom sokkal nagyobb mértékben növekedett, mint amilyen mértékben a magyar élelmiszeripari termelők belföldi értékesítése. Erre ugye nincs más magyarázat, mint hogy az import részesedés nőtt, amit egyébként a Nébih korábbi felmérései vissza is igazoltak – jegyezte meg.

Az utóbbi öt évben a tendencia azonban megfordult – ismételte meg a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége elnöke –, és a belföldi értékesítés növekedése nagyobb volt mint a kiskereskedelem forgalmának a növekedése, „ergo nyertünk polcot”.

A probléma, hogy az idei évre ez már nagyon nem igaz,

hiszen hónapra hónapra az tapasztalható, hogy az élelmiszer-kiskereskedelem visszaesése kisebb az élelmiszeripar belföldi forgalmának visszaesésénél, ami a fenti logikából kiindulva azt jelzi, hogy az importtermékek – meghatározó termékkörök esetében – arányaiban növekedtek a hazai üzletek polcain.

Ez az, ami miatt az elmúlt hetek során a magyar élelmiszeripari szakmai szervezetek, beleértve a kamarát is, különböző egyeztetéseket kezdeményeztek a kiskereskedőkkel annak érdekében, hogy az elmúlt évek során jó irányt vett tendencia fennmaradna, és nem állnának át, hogy mindenféle olcsó, kétes eredetű, távolról érkező, „ördög tudja, mitől annyira alulértékelt” élelmiszereket hoznának be csak azért, hogy letörjék az árakat – tette hozzá Éder Tamás.

„Értjük, hogy az infláció elleni küzdelem közös, de azért van ennek egy határa. Nem lenne hasznos, ha a folyamatnak a magyar élelmiszeripari szereplők jelentős része nagy vesztese lenne!”

Elsősorban a hús- és tejfeldolgozó ipar, ami érintett; ezen kategóriákban olyan árakkal is találkozni, amikkel a származási országukban sem lehet, ami Éder Tamás szerint nehezen magyarázható szimplán gazdasági logika alapján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×