eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Budapest Airport

Valentínyi Katalin: több mint a negyedével nőtt az utasforgalom a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

Jelentősen nőtt az utasforgalom a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az első félévben, a tavalyi év azonos időszakához képest. A ferihegyi légikikötő forgalma már alig marad el a covid előtti rekordtól, a fejlesztéseknek köszönhetően pedig a nemzetközi elismerések sem maradtak el.

Valentínyi Katalin a Budapest Airport Zrt. kommunikációs és kormányzati kapcsolatok vezérigazgató-helyettese az InfoRádióban arról beszélt, hogy minden korábbi várakozást felülmúlóan növekedett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalma az év első felében.

"6,6 millió utas fordult meg az első 6 hónapban január és június között itt a budapesti repülőtéren ami egyébként több mint 26 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában és

2021-ben összesen nem volt ennyi utasunk.

Tehát mindenképpen egy pozitív eredmény, ráadásul ez azt jelenti, hogy már csak kicsit több mint 9 százalékkal marad el ez az eredménye 2019-es rekordévünktől, tehát a Covid előtti utolsó rekordévtől. Ez abszolút túlszárnyalta a korábbi várakozásokat és abban reménykedünk, hogy akár az egész éves utasszám is meghaladhatja az előzetes prognózisunkat"- tette hozzá a repülőtér vezérigazgató-helyettese.

A légikikötő szakmai vezetőjének a tájékoztatása szerint egyébként az utasforgalom mellett egy átmeneti globális lassulás után tavasztól a légi árufuvarozás is újra növekedésnek indult. Így a Budapest Airporton megforduló árumennyiség az első félévben már meghaladta a 91.000 tonnát, ami azt jelenti, hogy az éves 200.000 tonnás álomhatár elérése is reális cél lehet a légi kikötő számára a közeljövőben.

Valentínyi Katalin arról is beszélt, hogy a Budapest Airport 2019 elején, egy nagyszabású, több, mint 100 milliárd forintos fejlesztésbe kezdett.

"Nagyon sok mindent fejlesztettünk. Az új utasmólót és a Cargo City-t is ez alatt az idő alatt építettük, felújítottuk gyakorlatilag teljesen a kettes terminált, az előterekkel és a gurulóutakkal együtt. Gyakorlatilag egy teljes ráncfelvarrást kapott a 2-es terminál épülete kívül-belül" - mondta el a Budapest Airport Zrt. kommunikációs vezetője, aki szerint a fejlesztés sorozat eredményeit abszolút érzékelik az utasok is, ami egyértelműen és mérhetően visszaköszön a különféle elismerések formájában is.

"Az év első felében, márciusban kaptuk meg tulajdonképpen a legnagyobb nemzetközi elismerést, amit a repülőterek megkaphatnak. A Repülőterek Nemzetközi Tanácsa minden évben kiosztja az év legjobb repülőtere címet és mi a 15-25 milliós kategóriában lettünk a legjobb európai reptér a tavalyi évre vonatkozóan" - hangsúlyozta a Budapest Airport képviselője.

Valentínyi Katalin a Budapest AirportZrt. kommunikációs és kormányzati kapcsolatok vezérigazgató-helyettese az InfoRádióban azt is elmondta, hogy március közepén pedig a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér immár tizedszer nyerte el a Skytracks nemzetközi légi közlekedési kutatási szervezettől azt a "Kelet Európa legjobb repülőtere" címet, ami az utasok véleményén alapul.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×