eur:
388.84
usd:
359.17
bux:
66263.18
2024. február 23. péntek Alfréd
Nyitókép: Magnus Aircraft Zrt

Magyar repülőgépgyár épül Kinában

Hamarosan megkezdődik a magyar Magnus Aircraft Zrt.kínai leányvállalatának 175 millió euró értékű beruházása.

A Pécs melletti pogányi reptéren működő Magnus Aircraft saját fejlesztésű kisrepülőgépek gyártásával, elektromos meghajtású repülőgép fejlesztésével foglalkozik. A tavaly szeptemberben elindult projekt keretében egy bemutatóterem, egy kompozit üzem, egy repülőgép összeszerelő, egy karbantartó egység, valamint az Óbudai Egyetem közreműködésével fejlesztési központ épül Sanghaj közelében, Vuhszi városában.

A 175 milló eurós, 70 százalékban kínai állami támogatással, egy helyi repülőtéren zajló beruházás keretében a bemutatóterem fél éven belül elkészül, az első üzemegység kivitelezése pedig júliusban indul. A kínai-magyar vegyesvállalat, a Jiangsu Magnus Aircraft Manufacturing a beruházás végeztével a tervek szerint összesen 300 munkahelyet hoz majd létre, míg a magyar kollégáknak vezető szerepet biztosít.

Boros László, a Magnus Aircraft vezérigazgatója az MTI érdeklődésére azt mondta, hogy már 2017-től, a pogányi beruházásuk megkezdésekor tervezték a piacnyitást Kína felé. Hozzáfűzte: a kínai beruházás eredményeként az első időszakban összeszerelés és fejlesztés valósul majd meg.

Emlékeztetett: a beruházás annak köszönhetően indulhat el, hogy 2022 elején

a Magnus Fusion típusú repülőgépe megkapta típusengedélyét a Kínai Polgári Légiközlekedési Hatóságtól (CAAC).

A cég hosszútávú együttműködési megállapodást kötött a Rizhao Wohe Aviation Service Co., Ltd. vállalattal is, amely 50 darab Fusion repülőgépet rendelt meg 65 millió jüan értékben. A megrendelés teljesítésére három éven belül kerül sor. A stratégiai együttműködési szerződés aláírását követően kereskedelmi megállapodást kötött a kínai társaság és a Magnus Aircraft Zrt. kínai leányvállalata, amely évi 45 repülőgép értékesítési célt is tartalmaz a régióban - számolt be a vezérigazgató.

Boros László kitért arra is, hogy a fejleményeknek köszönhetően kedvezőbb vám- és adózási feltételeket kaptak és egy kínai radiológiai- és orvostechnológiai eszközöket, valamint kompozit eszközöket gyártó vállalattal is együttműködési megállapodást kötöttek.

A Pécs melletti pogányi reptéren 2019-ben 2 milliárd forint támogatással, összesen 6 milliárd forintos beruházás keretében 7000 négyzetméternyi gyártóbázist létesítő vállalat az MTI érdeklődésére korábban közölte:

a pandémia ellenére 2021-ben 10, tavaly 15 Fusion típusú gépet gyártott, az idén várhatóan 45 és 60 között lesz a legyártott darabszám.

A Pogányban jelenleg nyolcvan, és a tervek szerint az idén további negyven főnek munkát biztosító, ott energiahatékonysági beruházásokra készülő vállalat közlése szerint a társaság 2022-ben 550 millió forintos nettó árbevételt ért el és veszteséggel zárta az évet. Az idén várhatóan pozitív nulla eredménnyel zárnak, míg a "következő éveknek exponenciálisan növekvő árbevétel mellett pozitív eredményt kell hozniuk" - írták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×