eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Válságtanácskozás és bojkott a horrordrága tészta miatt

Hiába csökkennek a búzaárak.

Egyre nagyobb a nyomás az európai tésztagyártókon az árcsökkentésre. A száraztészta bolti ára ugyanis kontinensszerte akkora mértékben emelkedett, hogy több országban a fogyasztók és a kormányzat is beavatkozást sürgetnek. Az árak növekedése annak ellenére folyamatos, hogy a termék előállításához használt búza ára jelentősen csökkent – írja a VG.

Olaszországban márciusban 17,5 százalékkal, áprilisban 15,7 százalékkal, májusban 14 százalékkal drágult egy kilogramm száraztészta éves alapon számolva. A kép hasonló Európában máshol is. A tésztaárak áprilisi inflációja az Egyesült Királyságban 27,6 százalékos, Németországban 21,8 százalékos, Franciaországban pedig 21,4 százalékos volt. Magyarország azonban messze lekörözte az európai országokat:

itthon a száraztészta ára éves alapon márciusban 53,9 százalékkal, áprilisban 47,6 százalékkal, májusban pedig 37,4 százalékkal nőtt

a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Májusban hazánk után a második legmagasabb tésztaár-infláció Észtországban volt 23,8 százalékkal. A legkisebb áremelkedés pedig Cipruson és Bulgáriában volt 6,8, illetve 8 százalékkal.

A gyártók alapvetően az orosz–ukrán háború miatti magasabb gyártási és egyéb költségekkel magyarázzák az áremelést. Sok vásárló viszont inkább kapzsiságot sejt a brutális növekedés hátterében – teszi hozzá a lap, kitérve mások mellett arra is, hogy az olasz ipari miniszter májusban válságtanácskozást hívott össze, ám a kormányzat végül nem avatkozott be az árképzésbe. Arra számítanak ugyanis, hogy a piac hamarosan korrigál, mivel az energia- és nyersanyagköltségek csökkennek.

A fogyasztói csoportok már nem ennyire elnézők, a versenyhatóság vizsgálatát kérték, hogy a vállalatok összejátszással manipulálták-e az árakat, a kormánytól árplafon bevezetését követelték,

a vásárlókat pedig felszólították, hogy jövő héten ne vásároljanak tésztát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×