eur:
389.49
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Paradicsomültetvény az Árpád-Agrár Zrt. üvegházában, Szentes közelében az avatás napján, 2022. november 15-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Van egy gyümölcs, amely 47 százalékkal lett olcsóbb

5-13 százalékkal csökkentek az alapélelmiszerek árai a boltokban, a paradicsom 47 százalékkal lett olcsóbb tavalyhoz képest - derült ki a Makronóm Intézet március és június közötti időszakot vizsgáló árösszehasonlító kutatásából.

A magas infláció miatt visszafogták költekezéseiket a magyarok, kevesebb terméket dobtak a bevásárlókosaraikba, a kiskereskedelmi üzletek forgalma pedig drasztikusan visszaesett. Erről az Infostarton is beszámoltunk.

Az Index most táblázatos összeállítást készített a Makronóm Intézet mérései alapján, amelynek tanúságai szerint márciushoz viszonyítva komoly árcsökkenések voltak. A láncok mintegy 5-8, esetenként 11-12 százalékos árkorrekciót hajtottak végre a kenyérfélék, a sajt, a tej, a vaj, a tejföl – és egyébként más tejtermékek – esetében.

A gazdaságkutató intézet kiemelte, hogy a zöldségeknél és a gyümölcsöknél már vegyes volt a kép, mert az árakat a szezonalitás is jelentősen befolyásolja. Így például a vöröshagyma közel 13 százalékkal volt olcsóbb, mint március második felében, a paradicsom átlagára pedig jelentősen,

kis híján 47 százalékkal csökkent,

és sok helyütt az alma is olcsóbb lett.

Megjegyezték, hogy a burgonya, a sárgarépa és helyenként a narancs ára is emelkedett. Az előbbieké átlagosan csaknem 18 és 15,5, utóbbi 32,5 százalékkal. Igaz, egyes boltok akcióinak keretében narancsot is vehettünk a márciusihoz közeli áron.

Az alapélelmiszerek közül – bár akadtak kisebb eltérések – szinte változatlan maradt március óta a negyedkilós őrölt kávé, a B minőségű rizs, a száraztészta (spagetti), a cukor, az étolaj, a búzafinomliszt, a tojás és az ásványvíz ára, melyek közül több az érvényben lévő hatósági áras termékkategóriába tartozik.

A kutatók szerint a tavaszi árcsökkentések folytatását segítette elő a kötelező akciózást előíró friss rendelet.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×