eur:
391.18
usd:
366.7
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Az orosz kőolajat szállító Barátság csővezeték fogadóállomása a csehországi Nelahozeves környékén működő olajtartálytelepen 2022. augusztus 15-én. Ide fut be a cseh olajimportot biztosító másik vezeték, az IKL csővezeték is. A telep tárolókapacitása 1 675 000 köbméter.
Nyitókép: Az orosz kőolajat szállító Barátság csővezeték fogadóállomása a csehországi Nelahozeves környékén 2022. augusztus 15-én. MTI/EPA/Martin Divisek

Elemzés: Magyarország másfélszeresére növelte az orosz kőolajimportját

Eközben a teljes uniós orosz kőolajimport 17 százalékkal esett vissza 2022-ben.

Az orosz kőolaj behozatala Európába az Ukrajna ellen indított háború kezdete óta összeomlott. 2021-ben még átlagosan havi 9,5 millió tonnát importáltak az EU országok, ez tavaly decemberre alig a harmadára, 3,3 millió tonnára esett vissza – írja a Telex.hu a G7 elemzése alapján.

Bár a teljes uniós orosz kőolajimport 17 százalékkal esett vissza 2022-ben, egyes országok növelték a behozatalt. A sorban első helyen Bulgária áll, amely 2,4-szer több orosz olajat vett, mint egy évvel korábban. A második Olaszország, amely 2,3-szorosára emelte az orosz olajimportot, míg a magyar behozatal 43 százalékkal nőtt. Magyarországon a Molhoz köthető a behozatal megugrása, Bulgáriában pedig az orosz tulajdonú finomítókhoz.

A lap szerint szintén jelentősen növelte az egyébként így is elenyésző mennyiségű orosz olajimportját Horvátország, valamint a románok és a csehek is több olajat vettek az oroszoktól.

Dánia egy év alatt 92 százalékkal csökkentette az oroszoktól vásárolt kőolaj mennyiségét,

ezzel a lista másik végén áll. Az orosz olajimport csökkenése Svédországban, Finnországban, Spanyolországban, Görögországban, valamint a közép- és kelet-európai országok közül Ausztriában és Lettországban jelentős.

Abszolút mennyiségek alapján a hollandok importkorlátozása volt a leglátványosabb: 31,7 millió tonnáról 20,5 millióra csökkentették a behozott orosz olaj mennyiségét. Szintén jelentős a finn (6,7 millió tonnáról 1,7 millióra), a lett (5,4 millióról 1,1 millióra), valamint a spanyol (3,5 millióról 0,7 millióra) importcsökkentés, míg a németeknek és a lengyeleknek 2-2 millió tonnával sikerült csökkenteniük az importjukat.

Hiába vásároltak azonban kevesebb orosz olajat az EU tagállamai, az elszállt árak miatt Oroszország olajexport-bevétele 20 százalékkal több volt tavaly, mint tavalyelőtt: 57 milliárd euróra rúgott. Igaz, év végére már látszódott a szankciók hatása: decemberre összeomlottak, alig 1,5 milliárd euróhoz jutottak az oroszok európai kőolajbevételei, ami harmada a tavalyi havi átlagnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×