eur:
393.34
usd:
368.06
bux:
65925.05
2024. április 24. szerda György

Elemző: a Vodafone-üzlet után megtörhet a Magyar Telekom egyeduralma

A hétfőn bejelentett üzlettel a második legnagyobb szereplő jön létre a magyar távközlési piacon, és ez jó hatással lehet a szolgáltatási díjakra is – mondta Thurzó Ádám Pál, a Portfolio elemzője.

Megkötötte a végleges adásvételi szerződést a 4iG és a magyar állam a Vodafone Magyarország megvásárlására – tette közzé a Budapesti Értéktőzsdén az informatikai nagyvállalat. A tranzakció értéke 660 milliárd forint és január végén zárulhat le az ügylet.

Thurzó Ádám Pál, a Portfolio elemzője szerint az elmúlt napokban több hír is megjelent, ami előrevetítette a mai bejelentést. Ezek között említette, hogy pénteken az Scope Ratings felminősítette a 4iG csoportot, éppen arra hivatkozva, hogy a Vodafone-tranzakció zárultával jobb pénzügyi pozícióba kerülhet a társaság, majd vasárnap jött ki egy kormányhatározat arról, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 170 milliárd forintos hitelkeretet biztosít a Vodafone megvásárlására az Antenna Hungáriának, amely a 4iG csoport többségi tulajdonában van.

"Most megtudtuk azt is, hogy végül a cégérték az 660 milliárd forint lett, egy kicsit kisebb a korábban jelzett 715 milliárd forintnál. Voltak olyan tételek ezek szerint, amelyek csökkentették valamelyest a kifizetendő vételárat" – mondta az elemző. A finanszírozásról úgy fogalmazott, hogy az Antenna Hungáriára eső vételárrésznek nagyjából a felére lesz elegendő az MFB-hitelkeret, és a maradék részt valószínűleg valamilyen szindikált hitel formájában vagy kötvénykibocsátással tudja finanszírozni a 4iG.

Thurzó Ádám Pál kiemelte, az üzlettel nagyon nagy szereplő jön létre a hazai telekommunikációs piacon. Jó néhány éve már egyeduralkodó volt a Magyar Telekom, a kisebb piaci szereplőknek nem nagyon volt esélyük arra, hogy a Telekomot befogják.

"A 4iG-nak egy már eleve volt egy távközlési portfóliója, az elmúlt évben megvásárolta a Digit, az Antenna Hungáriát és az Invitechet, ezért már erős vezetékes szolgáltatói háttérbázissal rendelkezett, és ehhez jön most hozzá a Vodafone 800 ezer vezetékes és hárommillió mobilszolgáltatási ügyfele, így összességében a második legnagyobb szereplő lesz magyar távközlési piacon, és néhány év alatt valószínűleg olyan erőt fog képviselni, ami már a Magyar Telekommal összevethető lesz" – mondta a szakértő.

Arról, hogy fogyasztói szempontból milyen következménye lesz a tranzakciónak, Thurzó Ádám Pál azt mondta, nehéz megjósolni, hogyan alakulnak majd a szolgáltatási árak, de a verseny általában jót tesz, ha nem egy egyeduralkodó van egy piacon, akkor az inkább lefelé a tudja elmozdítani az árakat. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ez egy nagyon tőkeintenzív szektor, és most nagyon sok a befektetés, az 5G hálózatot építik nagy erőkkel az egész világon, ehhez pedig pénz kell.

Az ügylet kifutását gyorsíthatja az elemző szerint, hogy noha a legtöbb ilyen nagy tranzakciónál a Gazdasági Versenyhivatal megnézi, hogy a versenyhelyzet hogyan változik Magyarországon, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter korábban úgy nyilatkozott, hogy közérdekből nemzeti stratégiai jelentőségűnek fogják nyilvánítani ezt a tranzakciót, és ilyen esetben a GVH nem vizsgálódik.

"GVH-vizsgálatra így valószínűleg nem kell számítani, ez abban segít, hogy hamarabb lezárulhat az ügylet. Most az aláírás történt meg, a következő hetekben viszont ki kell fizetni a vételárat és akkor kerül majd a Vodafone Magyarország a 4iG, illetve a magyar állam tulajdonába" – mondta Thurzó Ádám Pál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×