eur:
389.32
usd:
361.74
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az EKB kész tovább emelni az alapkamatot

Az Európai Központi Banknak (EKB) készen kell állnia arra, hogy, akár a várakozásoknál nagyobb mértékben is tovább emelje az irányadó kamatot, ha az infláció csökkentéséhez erre van szükség - jelentette ki Isabel Schnabel, az EKB döntéshozója a Frankfurter Allgemeine Zeitung lapban szombaton megjelent interjúban.

Az EKB a múlt héten sorban a negyedik alkalommal emelte meg a kamatlábakat, és a döntés indoklásában további emelésekre tett utalást. A piacok ennek alapján az EKB által a bankbetétekre fizetett, jelenleg 2,0 százalékos kamatlábat jövőre 3,4 százalékon árazták be befektetési döntéseikbe, szemben a múlt heti döntés előtti 2,75 százalékkal.

"Hogy kell-e ennél magasabbra mennünk, az a jövőbeli inflációs kilátásoktól függ" - mondta Schnabel. Hozzátette, hogy az EKB a középtávú inflációs várakozásokra fog összpontosítani, nem pedig az aktuális értékekre, és jelenleg kevés kockázatot lát a hitelfelvételi költségek túlzott emelésére, mivel a reálkamatok még mindig nagyon alacsonyak.

Három olasz miniszter is bírálattal illette az EKB legutóbbi döntését, amely miatt az adóssággal terhelt Olaszország hitelfelvételi költségei jócskán megugrottak. Schnabel szerint az EKB-nak állnia kell az ilyen jellegű nyomást. "Egyre nagyobb ellenállásra számíthatunk, és ezt el kell tudnunk viselni" - mondta az interjúban. "Pontosan ezért függetlenek a központi bankok."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×