eur:
394.97
usd:
371.53
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
forrás: Paks2.hu
Nyitókép: Paks2.hu

Az osztrákok vesztettek Paks II. ügyében

Ausztria azért perelte be az Európai Bizottságot, mert az EU végrehajtó-javaslattevő testülete úgy határozott, a magyar kormány nem nyújt tiltott állami támogatást Paks II. megépítéséhez.

Az Európai Unió Bírósága jóváhagyta a paksi bővítés állami támogatásáról szóló uniós döntést - írja a Telex. Az osztrákok szerint hibázott az Unió, amikor nem állapított meg szabálytalanságot a támogatással kapcsolatban.

Ausztria tehát azért perelte be az Európai Bizottságot, mert az EU végrehajtó-javaslattevő testülete korábban úgy határozott, a magyar kormány nem nyújt tiltott állami támogatást Paks II. megépítéséhez.

Nagy győzelem Magyarország számára,

hogy az Európai Bíróság az osztrák keresetet elutasítva szerdán megállapította, hogy a paksi bővítés minden szempontból megfelel a közösségi szabályoknak - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető üdvözölte, hogy a luxembourgi székhelyű bíróság elutasította Ausztria 2018-ban benyújtott keresetét, amely szerint semmissé kellene tenni a paksi beruházás európai bizottsági jóváhagyását.

Nem ez az első eset, hogy Ausztria atomerőmű miatt perel, például 2015-ben az Egyesült Királyságot, 2011-ben Csehországot is bíróság elé vitte. Az Euractiv szerint a mostanihoz hasonló esetekben általában az Európai Bizottság nyer.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×