INFORÁDIÓ
2022. december 9. péntek
Natália

gáztároló

tim

steiner attila

energiaválság

földgáz

室外天然气连接管道法兰

Kiderült, készen áll-e az ország a fűtési szezonra

Infostart / MTI

Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára tájékoztatott a legfrisebbekről.

Az államtitkár – a tárca közleménye szerint – emlékeztetett: a kormány célja, hogy az energiaválságban is garantálja az ellátásbiztonságot és alacsonyan tartsa a lakossági energiaárakat.

„Az európai emberek Brüsszel elhibázott politikája miatt fizetnek szankciós árat az energiáért” – idézte az államtitkár szavait a TIM közleménye. A magyar kormány a kezdetektől ellenezte ezeket a szankciókat, melyekről most már tisztán látszik, hogy több kárt okoztak Európának mint Oroszországnak – fogalmazott Steiner Attila.

Azt írták, a kormány a rezsicsökkentéssel, a tűzifa-programmal, a barnaszén-programmal, a benzinárstoppal, az élelmiszerárstoppal és a kamatstoppal segíti a családokat. A rezsicsökkentés 2013 óta Európában egyedülálló módon védi a lakosságot az energiaárak növekedésétől, ez a legnagyobb ilyen jellegű családoknak nyújtott segítség Európában, hiszen az átlagjövedelem 30 százalékát adja támogatásként, míg ez Németországban 20, Ausztriában pedig 6 százalék – tették hozzá.

Emlékeztettek arra is, hogy a rezsicsökkentés továbbra is minden magyar háztartás számára megmarad az átlagfogyasztás mértékéig, amely felett úgynevezett lakossági piaci árat kell fizetnie a magyar felhasználóknak, ami a világpiaci árhoz képest jóval kedvezőbb.

Ezzel mindenki havonta hozzávetőleg 181 ezer forintot spórol meg az átlagos fogyasztásig

– írták. Az MVM szeptember 19-ig mintegy 2,4 millió gázszámlát állított ki, amelyek közel négyötöde az átlagfogyasztás alatti volt,ezekre teljes mértékben a rezsicsökkentett árazás vonatkozott.

Beszámoltak arról is, hogy a gáztárolók töltöttsége jelenleg 72 százalék, és mivel az ország tárolókapacitása meglehetősen nagy, az éves fogyasztáshoz viszonyított töltöttség szempontjából jóval az uniós átlag felett van, a hazai gazdaság működéséhez és

a háztartások számára szükséges energiahordozók rendelkezésre állnak.
Nyitókép: BIN WANG/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018