INFORÁDIÓ
2022. december 9. péntek
Natália

eu

emberi jog

jogvédő

támogatás

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart az EU-tagországok külügyminisztereinek az ukrán válságról folytatott tanácskozása után Brüsszelben 2022. február 22-én. Von der Leyen bejelentette, hogy az EU tagországai megállapodtak az Oroszország elleni új szankciókról, amelynek értelmében megtiltják a kereskedelmet a két szakadár régió, Donyeck, Luhanszk, valamint az EU között, és korlátozzák Oroszország hozzáférését az EU tőke- és pénzügyi piacaihoz és szolgáltatásaihoz.

Kövér brüsszeli többlettámogatás az emberijog-védőknek

Infostart / MTI

Az Európai Bizottság 30 millió euró (mintegy 12,5 milliárd forint) többletfinanszírozást biztosít az uniós emberijogvédő-mechanizmus új, 2022 és 2027 közötti szakaszának finanszírozásához - közölte a brüsszeli testület.

Az uniós bizottság a többlettámogatás folyósítását azzal indokolta, hogy az emberi jogokat és védelmezőiket világszerte egyre nagyobb veszély fenyegeti.

Közölték: az uniós emberijogvédő-mechanizmus az 1,5 milliárd eurós költségvetésű Globális Európa nevű, emberi jogokat és a demokráciát védelmező program részeként támogatja a jogvédőket az egész világon. A mechanizmust 12 civil emberi jogi szervezet kezeli.

Az emberijog-védőket egyre nagyobb veszély fenyegeti az alapvető jogokat és szabadságokat sértő, elnyomó intézkedések sokasodása miatt. „A bátor emberijog-védők, akik sokszor igen veszélyes és nehéz helyzetekben védelmezik az egyetemes jogokat, bizton számíthatnak az Európai Unió támogatására” – idézte a közlemény Jutta Urpilainen nemzetközi partnerségekért felelős biztost.

Az uniós bizottság közölte: a csütörtökön bejelentett finanszírozás révén a program azonnali, közép- és hosszú távon is hatékony, stratégiai és rugalmas támogatást tud majd nyújtani a nagyobb veszélyben lévő jog-védők számára. Kiemelték: a finanszírozás hozzá fog járulni az emberijog-védők fizikai és digitális védelméhez, jogi és orvosi költségeikhez, a bírósági eljárások és a büntetés-végrehajtás nyomon követéséhez. Segíti az érdekérvényesítést és tájékoztatást. Kockázatmegelőzési és biztonsági képzést biztosít, és támogatja a korlátozások, a szankciók, a rágalmazás vagy a jogvédők munkájának kriminalizálását célzó jogszabályok elleni stratégia kialakítását. Végezetül biztosítja, hogy nagyobb figyelem jusson a nők, a fiatalok és az LMBTI-közösségekhez tartozók jogainak érvényesítésére, valamint a környezetvédelmi jogokkal foglalkozó jogvédők védelmére – tették hozzá.

Nyitókép: MTI/EPA/Reuters Pool/Johanna Geron
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018