eur:
395.85
usd:
367.36
bux:
65292.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Budapest, 2021. szeptember 18. A Takarékbank Zrt. a Takarék Csoport országos, univerzális kereskedelmi bankfiók hálózatának egyik tagja a főváros IX. kerületében, a Mátyás utcában. MTVA/Bizományosi: Róka László
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Nyereséges első fél évet zárt a Takarék Jelzálogbank

2022. június végéig 978 millió forint adózás előtti nyereséget ért el a pénzintézet. Mérlegfőösszege 758 milliárd forintra, refinanszírozott hitelállománya pedig közel 350 milliárd forintra gyarapodott. A Magyar Bankholding tagbankja ezek révén sikeresen megszilárdította meghatározó szerepét a magyar jelzálogpiacon – közölte a bank.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján publikált pénzügyi jelentése szerint a bank adózott eredménye 877 millió forintot tett ki, 17 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, adózás előtti eredménye 13,2 százalékkal csökkent. A teljes átfogó jövedelem 1,092 milliárd forintot tett ki, 32,7 százalékkal nőtt egy év alatt.

Az év első hat hónapjában a banki különadó 172 millió forintos összege, valamint a 2022-ben bevezetett extraprofitadó 632 millió forintos összege terhelte egyszeri tételként az eredményt.

A banki különadó és az extraprofitadó nélküli adózott nyereség 1,681 milliárd forint volt

– áll a közzétett pénzügyi jelentésben.

A közleményben kiemelték: a növekedés elsősorban a nettó kamatjövedelem 50,7 százalékos éves emelkedésének köszönhető, amely meghaladta a 2,944 milliárd forintot. Ebben szerepet játszott a refinanszírozási állomány bővülése, valamint az állampapír portfolió kamateredményének növekedése.

A bank IFRS szerinti mérlegfőösszege 17,7 százalékkal 758,0 milliárd forintra emelkedett. A refinanszírozott hitelállomány 17,7 százalékkal 348,6 milliárd forintra növekedett. A refinanszírozott hitelügyletek száma az első fél évben megközelítette a 43 ezret - írták.

A bank által kibocsátott jelzáloglevél állomány június 30-án 353,0 milliárd forintot tett ki, ezzel éves szinten 4,3 százalékkal, féléves összehasonlításban pedig 7,7 százalékkal nőtt. A bankközi pénzpiacról származó források, valamint az MNB hosszú lejáratú fedezett hiteleszközének igénybevételével bevont források állománya 321,8 milliárd forintra bővült.

Az idei első fél évben hét jelzáloglevél aukció keretében a 67 milliárd forintot is túlszárnyalta a jelzáloglevél-kibocsátás volumene. A bank ezen belül az MNB Zöld Jelzáloglevél-vásárlási program keretében 7,4 milliárd forint összegben értékesített jelzáloglevelet, kedvező árazási feltételek mellett – áll a közleményben.

„Büszkék vagyunk arra, hogy tovább tudtuk erősíteni a hazai jelzálogpiacon betöltött meghatározó szerepünket.

A további növekedésre vonatkozó célkitűzéseink immár elválaszthatatlanok a Magyar Bankholding stratégiájától,

amely egy még szilárdabb, több szegmensben is kiemelkedő pozícióval rendelkező nagybank építésére irányul” – idézi a közlemény Nagy Gyulát, a bank vezérigazgatóját.

A Takarék Jelzálogbank törzsrészvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A részvények szerdán 410 forinton zártak. Az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyamuk 584 forint, a legalacsonyabb 360 forint volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×