eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Budapest, 2019. február 8. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) épületének déli homlokzata az V. kerületi Szabadság téren. MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor

Itt az MNB döntése az irányadó kamatról

Változatlanul 10,75 százalékos kamat mellett hirdette meg egyhetes betéti tenderét az MNB. Vagyis az utóbbi napok forintgyengülése sem késztette rendkívüli kamatemelésre a jegybankot, majd augusztus 30-án folytatódhat a szigorítási ciklus.

Csütörtökön a múlt hetivel megegyező 10,75 százalékos kamat mellett hirdette meg egyhetes betéti tenderét az MNB, vagyis nem változik az irányadó kamat, továbbra is egyezik az alapkamattal. Legutóbb július végén döntött a kamatszintek emelkedéséről az MNB – emlékeztet a Portfolio.

Megjegyzik, alapesetben nem is lehetett ma a kamat változtatására számítani, de nem elfelejtendő, hogy a hét eleje óta erőteljes forintgyengülés volt tapasztalható: a hétfő reggeli 390 körüli szintről szerdára 408-ig emelkedett az euró jegyzése, majd onnan fordult megint erősödésbe. Tehát a magyar deviza gyengélkedése sem késztette rendkívüli kamatemelésre a jegybankot.

A Monetáris Tanács legközelebb augusztus 30-án dönt a kamatokról, akkor folytatódhat a szigorítási ciklus. A szakemberek szerint ez még néhány hónapig további kamatemeléseket jelent majd, hiszen az infláció júliusban is jelentősen emelkedett, és várhatóan csak az őszi hónapokban fog tetőzni. Így pedig akár 13-14 százalékig is emelkedhet az irányadó kamat a piaci várakozások szerint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×