eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Martin Barraud/Getty Images

Kiderült, hogyan élnek az állami milliókkal az otthonfelújítók

A Piramis Építőház Kft. – az újHÁZ Centrum építőanyag-kereskedelmi hálózat tagjaként – kutatást végzett a maximum 3 millió forintos állami otthonfelújítási támogatást igénybe vevők körében, választ remélve, mire és hogyan költi el a támogatási összeget egy átlagos felújító Magyarországon.

A kutatás első megállapítása, hogy a felújítást igénybe vevőkről általánosságban elmondható, hogy nem csupán érdeklődők, hanem a munkálatokat megkezdő felújítók is. A megkérdezettek 50 százaléka fejezte be a munkálatokat, másik felüknél azonban még folyamatban volt a felújítás. Azok száma, akik még bele sem fogtak, elenyésző volt – derül ki a Piramis Építőház sajtóközleményéből.

Mint olvasható, a válaszadók közel 100 százaléka több terület fejlesztésére fordította a támogatást. A háztartáson belüli, felújításra váró területek közül kiemelkedő a homlokzati nyílászárók cseréjének aránya, de a homlokzati szigetelés, és a tető korszerűsítésével is sokan foglalkoznának. Érdekesség, hogy a klíma a válaszadók mintegy harmadánál fordul elő, akárcsak a gépészeti fejlesztések (pl. szivattyú, kazántelepítés, csere). A sor végén a kerítés, a terasz és az erkély felújítása, korszerűsítése található.

Megjegyzik: általánosságban elmondható, hogy a magyar építőiparban szakemberhiány van és kivitelezőből is szűkösség jellemző. A szakemberek kiválasztásában kulcsfontosságú a körültekintés, hiszen a nagy kereslet előhívhatja a kontárokat, ráadásul

az ideális kivitelező megtalálása egyedül szinte lehetetlen küldetés, mondta a válaszadók 87 százaléka,

akik baráti ajánlás alapján választottak kivitelezőt, szemben a közösségi média csatornáival (8,7 százalék), illetve a szakemberkereső portálokkal (4,3 százalék).

A válaszokból kiderült, hogy

a felújítók fele legalább 3-6 hónappal a munkálatok megkezdése előtt tudja lefoglalni a mestereket, és csak 17 százalék azok aránya, akik már egy hónapon belül találnak szakembert – nagyságrendileg hasonló számban vannak azok is, akik hat hónappal vagy hosszabb idővel gondolkoztak előre, amikor lefoglalták a kivitelezőket.

A felméréséből az is kiderül, hogy a szakemberek megtalálását követően a válaszadók egészen magas, 42 százaléka egyáltalán nem, vagy csak pár napos csúszást tapasztalt az átadási határidőkben. A válaszadók további 60 százalékának körében egyenlően oszlik el a 2-3 hetes, az 1-2 hónapos, illetve a 3-6 hónapos csúszás.

A válaszok vizsgálata elég egyértelműen azt mutatja, hogy az állami támogatásra pályázók döntő hányada – a kiírás feltételének megfelelően – egyformán költött munkadíjakra és építőipari termékekre.

Ám van egy kisebb szegmens, ahol a balansz valamiért felborult;

jellemzően az anyagköltség javára, ami az elmúlt egy év alapanyag-áremelkedéseit figyelembe véve nem is meglepő – teszik hozzá.

Visszatérő megfigyelés, hogy a magyarok fele úgy véli, hogy szakember segítségének igénybevétele nélkül is elbír a felújítási feladatokkal. Ez a mentalitás az újHÁZ Centrum Piramis Építőház Kft. kutatási adatai alapján is visszaköszönt, mikor a kitöltők körében azt vizsgálta, hogy kivitelezővel, vagy saját maguk vágnak-e bele a munkálatokba. A válaszok alapján

a festést, a tapétázást, a kertépítést a többség (65 százalék) bátran a saját kezébe veszi, de még a hideg-meleg burkolás is előfordul a házilag elvégzett munkák listáján

– sőt még villanyszerelésre és gépészeti szerelésre is van példa. Mivel ezek hozzáértést és szakértelmet igényelnek nem úgy, mint egy click-rendszerű laminált padló, így ilyesmit csak szakmai ismeret birtokában érdemes és szabályos saját kezűleg elvégezni – hívják föl a figyelmet.

A jelenleg hatályos információk alapján az államilag támogatott otthonfelújítási támogatás 2022 végén búcsúzik, aktuálisan nincs hír arról, hogy a közeljövőben hasonló mértékű támogatás állna a felújítók rendelkezésére. De ne felejtsük el, hogy van pár betartandó sarokdátum, melyek közül a legfontosabb a december 31-e – ez a támogatás igénylésének benyújtási határideje, és a munkálatoknak is eddigre el kell készülniük. Ezt szem előtt tartva még a kicsit későn ébredők is odaérhetnek a célvonalba, vagyis aki eddig nem tette, de belevágna a felújításba és igénybe venné az állami támogatást, annak még van lehetősége rá – írják.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×