eur:
395.91
usd:
364.84
bux:
66026.9
2024. március 5. kedd Adorján, Adrián
Nyitókép: Pixabay

Másfélszeres a kereseti különbség az ország keleti és nyugati felében

A főváros teljesítménye továbbra is kiemelkedő a Központi Statisztikai Hivatal szerint.

A KSH által publikált Fókuszban a megyék című kiadványsorozat legújabb számában 2022 első negyedévének folyamatait vizsgálták. A tizenkilenc megyét és a fővárost a főbb gazdasági konjunktúramutatók segítségével figyelik az ipari termelés, az építőipari kibocsátás, a kiskereskedelem, a turizmus, vagy a gazdasági szervezetek számának alakulásában.

"A gazdasági témák mellett a kiadvány társadalmi kitekintést is tartalmaz a demográfiai helyzetről, illetve a munkaerőpiaci viszonyokat is elemezzük" – mondta Kovács Krisztián, a KSH Kiadói főosztály osztályvezetője.

A gazdasági-társadalmi szegmenseket figyelve az országban eltérő területi különbségek vannak, azonban 2022 első negyedévéről elmondható, hogy a gazdaságilag fejlettebb megyék jellemzően kedvezőbb munkaerőpiaci helyzettel rendelkeznek a lakosságszámra vetített kiskereskedelmi forgalom, a lakásépítés, illetve az ipari termelés terén.

Budapest számos mutató esetében kiemelkedik.

Ilyen a kiskereskedelmi forgalom vagy a munkaerőpiaci kereset a fővárosban. A szakértő szerint a teljes munkaidőben alkalmazottak 2022 első negyedévében átlagosan 426 ezer forintot kerestek havonta, mely jóval meghaladta az országos átlagot. A második legmagasabb havi keresettel Győr-Moson-Sopron megyében élők rendelkeztek 344 ezer forinttal. Ugyanezen időszak alatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gazdasági szervezetek alkalmazottjai kerestek a legkevesebbet, 243 ezer forintot havonta. Emellett Békés és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben volt a legalacsonyabb a kereset nagysága.

"A munkaerőpiac jóval kedvezőbb volt 2022 első negyedévében az egy évvel korábbihoz képest, ami összefügg a gazdaság újraindulásával"

– jelentette ki Kovács Krisztián.

A foglalkoztatottsági és a munkanélküliségi ráta pozitív tendenciájú volt az év első hónapjaiban. A foglalkoztatottsági ráta a 15-64 évesek körében országosan 74 százalékos volt, ami lényegében minden megyében emelkedett. A munkanélküliségi ráta az országban átlagosan 3,8 tized százalékos volt az év első három hónapjában.

A foglalkoztatottságtól eltérően Győr-Moson Sopron, Somogy, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyében emelkedett a munkanélküliségi ráta, valamint Fehér, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében stagnált a munkanélküliek aránya.

Ha azt nézzük, mely megyékben volt a legalacsonyabb a munkanélküliség, és hol a legmagasabb a foglalkoztatottsági ráta, mindkét rangsor első öt helyén ugyanazok a megyék találhatóak. A legkedvezőbb munkaerőpiaci helyzettel az év első negyedévében Budapest, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megye rendelkezett.

Kovács Krisztián kifejtette: a vállalkozások számának alakulásában nem voltak érdemi különbségek az egyes megyék, illetve a főváros körében.

Az országos helyzethez hasonlóan a legtöbb megyét a vállalkozásszám emelkedése jellemezte.

Komárom-Esztergom megye kivételével országos szinten több társas céget tartottak nyilván 2022. március végén, mint egy évvel korábban. Nógrád kivételével emelkedett az önálló vállalkozások száma az egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozási kedv, tehát az ezer lakosra jutó vállalkozások száma Pest, Bács-Kiskun, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legmagasabb, a legalacsonyabb pedig Borsod- Abaúj-Zemplén és Nógrád megyében volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.05. kedd, 18:00
Czomba Sándor
a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×