eur:
392.17
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Gas station at sunset.
Nyitókép: Issarawat Tattong/Getty Images

Elfogyott a kis benzinkutak támogatása, bedőlhet a vidéki ellátás

Júliusban már nem kapták meg a literenkénti 20 forintos támogatást a kis kutak – számolt be a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke. Egri Gábor súlyos helyzetre figyelmeztet.

Eddig az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. fizette ki a literenkénti 20 forintos támogatást a kisbenzinkutaknak, de a társaság arról adott tájékoztatást, hogy pénzügyi keretei már nincsenek, így a júliusi támogatás kifizetését már nem látjuk – mondta érdeklődésünkre a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke.

Egri Gábor kiemelte, hogy próbáltak minisztériumokhoz fordulni, hogy ki a felelős, ki tud pénzügyi forrásokat teremteni, de még nem kaptak semmilyen pozitív választ. Közben viszont már zajlik az aratás, és nagyon komoly ellátási problémák lehetnek a mezőgazdaságban – tette hozzá.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy a 20 forintos támogatás eddig is nagyjából a villanyszámlára volt csak elegendő.

"Lélegeztetőgépen vannak tartva a kis benzinkutak,

de úgy látszik, ezek a források nem állnak rendelkezésre júliusra, holott erről jogszabály és határozat született a kormány részéről" – emelte ki.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a napokban arról beszélt, hogy "már messze túl vagyunk azon a ponton, ameddig tartható a 480 forintos benzin". Egri Gábor ezzel kapcsolatban kiemelte: teljesen egy hullámhosszon vannak a kérdésben Hernádi Zsolttal.

"Globális ellátási problémák vannak, a finomítói kapacitások nem fedik le a piaci igényeket, ez Európára is igaz, és Magyarországra is. Jelenleg egyedül a százhalombattai finomító képes ellátni a magyar piacot üzemanyaggal, mert térségünkben is üzemanyaghiány van részben az OMV leállása miatt. Hernádi úr bejelentette, hogy augusztusban a Mol is le fog állni, a battai finomító, és ezért az állami tartalékok megnyitását fogja kérni.

Nagyon kiélezett a helyzet, ez a vonat, nagyon úgy néz ki, hogy a falnak csapódhat"

– fejtette ki.

Az elnök szerint mivel a júliusi támogatást sem látják, hogyan kapják meg, ezért fennáll annak a veszélye, hogy a vidéki ellátás be fog dőlni Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×