eur:
392.85
usd:
366.59
bux:
66310.22
2024. április 25. csütörtök Márk
Tájékoztató feliratok a Mol benzinkútján Salgótarjánban 2022. május 27-én. A Mol arra kéri a vásárlókat, a benzinkutaknál a fizetéskor minden esetben mutassák be a forgalmi engedélyüket, hogy a pénztárnál a hatósági árra tudják módosítani a vásárlás összegét - hívta fel a figyelmet közleményében a társaság. A vállalat tájékoztatása szerint a kútoszlopokon a számlálók minden tankolás esetén a piaci árat tüntetik fel, de a pénztárnál a forgalmi engedély felmutatása után alacsonyabb összeget kell fizetnie a magyar vásárlóknak.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Napról napra küzdenek az elemekkel a kis kutak

Nem fenntartható a kettős árazás a benzinkutakon, a legnagyobb bajban a kis kutak vannak, akiknek továbbra sem kompenzálja a kormány megfelelő mértékben az árstop költségét – mondja a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke.

Napról napra küzdenek az elemekkel, amik közül az egyik a kettős árazás – fogalmazott Egri Gábor. A kettős árazásból fakadó problémák között említette, hogy hitelt érdemlően kell(ene) megvizsgálni a benzinkutakon, hogy ki jogosult a hatósági árra, illetve ki az, akire a piaci ár vonatkozik, de ezt nem tudják kivitelezni.

Annál is inkább, mert egy autentikus vizsgálat során ellenőrizniük kellene a rendszámtáblákat, továbbá a forgalmikat, utóbbival kapcsolatban viszont semmilyen tájékoztatást nem kaptak arról, hogy milyen okmányminták léteznek – mondta a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke, aki szerint

„az, hogy valaki ránéz egy rendszámra, meg valami forgalmit valaki előtt meglebegtetnek, az nem hitelt érdemlő”.

Egri Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy a hatósági és piaci árak rendkívül elváltak egymástól – a dízel beszerzési ára például 820 forint körül jár, míg a rögzített 480 forint –, és számos visszaélés fakadhat abból, hogy az ügyfelek hatósági áron vásárolnak, majd piaci áron továbbértékesítenek, de azt is valós veszélynek tartja, hogy a környező országokban fellendülhet az üzemanyagok illegális kijuttatása.

A szövetség elnöke a megoldást elsősorban abban látná, hogy a kis benzinkutak stratégiai partnerekké válnának az ország ellátásában, hiszen a Molon felül ezek a kúthálózatok vagy egyedi kutak azok, amelyek kizárólag Magyarországon rendelkeznek vállalkozással és kiskereskedelmi üzemanyag-értékesítéssel. Hangsúlyozta, míg a kis kutak csak a magyar piacra tudnak fókuszálni, addig a nemzetközi társaságok mátrixban gondolkodnak, és ha veszteségesek, be is zárhatják az magyarországi operációikat. Úgy véli, hogy szociális alapon,

csak az arra rászoruló társadalmi csoportoknak kellene hatósági áron biztosítani az üzemanyagot,

vagy esetleg havi fix támogatást biztosítani erre, máskülönben – a hatalmas árkülönbség – az egyébként nagyon transzparens és átlátható üzleti folyamatot a mutyi és az „ide öntögetünk, oda töltögetünk” irányába fogja elvinni

A Független Benzinkutak Szövetsége azt is javasolta, hogy a kis kutak támogatási rendszerét a jelenlegi 20 forintról legalább 40 forintra emeljék, ebből ugyanis még lejön a fuvarköltség, tehát 10-12, legfeljebb 16 forint az, ami a megmarad a benzinkutaknál literenként, ami a „villanyszámlára is kevés”.

Egri Gábor információi szerint egyébként 500 vállalkozás nyújtott be támogatási kérelmet a TIM-hez.

Időközben kiderült, hogy a kormányzat meghosszabbítja a benzinárstopot – Orbán Viktor csütörtöki bejelentéséről itt írtunk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×