eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Nyitókép: Pixabay.com

Baldauf Csaba: pünkösd elmarad húsvéttól, 2022 pedig 2021-től

Akár az utolsó pillanatban is javulhatnak a pünkösdi, de akár a nyári szállásfoglalási adatok is, mert soha nem látott mértékben nőtt az ultrarövid foglalások száma – mondta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Egy hajszállal gyengébbnek néz ki a pünkösdi hosszú hétvége, mint a húsvéti Baldauf Csaba szerint. Mint a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke érdeklődésünkre elmondta, Hévízen és környékén, illetve a Balatonon a jelenlegi információik szerint 80-90 százalék közé várják a szállodai kihasználtságot. Az elnök úgy véli, ez is jó adat, de jelentősen megnőtt ultrarövid távú foglalások aránya, ráadásul az időjárás is kedvezőnek ígérkezik.

"Még az is elképzelhető, hogy a következő 3-4 napban sok rövidtávú foglalás érkezik. Ebben az esetben 90 százalék fölé is mehetünk, de az elmúlt évek tapasztalata az volt, ha pünkösd júniusra esik és nagyon közel van a nyári nagy szabadsághoz, akkor egy picit visszafogottabb a kereslet, hiszen másfél hónapon belül két jelentősebb kiadást nem minden család tud megengedni magának" – mondta Baldauf Csaba.

Ma már napi szinten fordul elő a szállodákban,

délelőtt telefonál a vendég, és délután 3-kor már érkezik is,

ez korábban nem volt jellemző. "Egy héten belül is jelentős szobaéjszaka-növekedés tud történni, miközben a nyáron továbbra is fontos lenne az, hogy előre tervezzenek és minél előbb foglaljanak, hiszen ez komoly árelőnyt jelenthet a foglalásnál" – javasolta az elnök.

A legfrissebb felmérések még most készülnek, de a szállodák esetében a vendégforgalom várhatóan a tavalyi nyári alatt lesz belföldön, közben viszont külföldi irányba a vendégforgalom jelentősen nőtt: Horvátország felé 2019 volt a rekordév, most úgy tűnik, hogy az idén nyáron közel megduplázódik az utasforgalom.

"Biztos vagyok benne, hogy a kiutazó forgalom jelentősen nőni fog, ennek egy része a belföldi keresletből elképzelhető, hogy hiányzik, de tavaly nyáron tényleg extrém számokat értünk el, sok szálloda 95 százalék fölötti kihasználtsággal működött július-augusztusban. Valamennyivel alacsony kihasználtság mellett, de

magasabb átlagárakkal azért elképzelhető, hogy a tavalyi forgalmat tudjuk hozni"

– mondta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Vendégből tehát nincs hiány, annál inkább munkaerőből. Egyelőre azt keresik az üzemeltetők, hogy milyen alternatív foglalkoztatási formákkal találnak átmeneti megoldást a problémára, próbálnak bevonni kiegészítő munkaerőt, nyugdíjasokat, diákokat, bérmunkásokat, akár külföldről is.

"Ha nem lesz jelentős kereslet-visszaesés az ősszel, akkor a hazai szállodaipar sem fogja elkerülni azt a fő kérdést, hogy honnan is pótolja a hiányzó munkaerőt, és egyértelmű, hogy nagy valószínűséggel már csak a külföldi munkaerő marad" – mondta Baldauf Csaba, és hozzátette, a felmérésük alapján

a munkavállalók 34 százaléka hagyta el a szállodaipart.

Ennek a pótlásáról kellene folyamatosan gondoskodni, ez szerinte reménytelen kihívás, mert több tízezer munkavállalóra lenne szükség országos szinten ahhoz, hogy a problémákat mérsékelni tudják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×