eur:
394.41
usd:
370.61
bux:
65319.61
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Manometer pressure gas line with valve
Nyitókép: zorandimzr/Getty Images

Kiderült, mennyi gáztartalék áll még rendelkezésre

A január végi hidegebb időjárás és az eddig szokatlanul enyhe február mellett továbbra is megfelelő mennyiségű földgáztartalék áll az ország rendelkezésére. A hazai tározók töltöttsége 27,77 százalékos.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint a magyar tárolókban biztonsággal rendelkezésre áll a téli fűtési szezonban időarányosan még szükséges földgázmennyiség. A szervezet számos modellszámítást végez, és azokat rendszeresen aktualizálja az eltelt téli időszak tényadataival. Több különböző hőmérsékleti forgatókönyvet is figyelembe véve a legnagyobb hidegben is elegendő a rendelkezésünkre álló gázmennyiség és bőséges a biztonsági tartalék is - közölték.

Emlékeztetnek arra, hogy a lakossági fogyasztók biztonságos ellátása érdekében 2021. október 1-jére az egyetemes szolgáltatóknak jogszabály által meghatározott betárolt földgázmennyiséggel kellett rendelkezniük, ami több mint 2,1 milliárd köbméter földgáz tárolóba helyezését jelentette. Ezen felül amennyiben szükségessé válna, úgy a biztonsági készlet garantálni tudja a lakosság ellátásbiztonságát.

A magyar lakosság éves teljes fogyasztási igénye - hőmérséklettől függően - átlagosan 3,5–4 milliárd köbméter. Másfél hónappal a betárolási időszak, vagyis április 1. előtt a hazai tárolókban a biztonsági készlettel együtt

még mindig az éves lakossági fogyasztás mintegy 50 százaléka, 1,76 milliárd köbméter földgáz van, ami 27,77 százalékos töltöttséget jelent.

A MEKH szerint fogyasztásarányosan az ország kiemelkedően magas földgázkészletekkel rendelkezik Európában. Február második felében itthon az éves fogyasztás 17,33 százaléka van betárolva, ami mellett az import és a hazai termelés is folyamatosan és zavartalanul rendelkezésre áll.

A tárolói készletek alapján megállapítható, hogy a március végéig várható másfél havi hazai teljes felhasználás mintegy 90 százaléka jelenleg is hozzáférhető a tárolókban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Tévúton a magyar gazdaságpolitika?

Tévúton a magyar gazdaságpolitika?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist hétfői adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy nem viszi-e rossz irányba a kormány az országot, ha olyan gazdaságpolitikában hisz, amely a jelenlegi fejlettségi szintünkön nem hoz érdemi előrelépést. Erről Madár Istvánt, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. A második blokkban az Nvidia árfolyamesésének okait elemeztük Jónap Richárddal. A Concorde részvénypiaci stratégiája azt is elárulta, hogy van-e olyan sztori, amely a mesterséges intelligencia után megmozgathatja a befektetők fantáziáját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 22. 14:21
×
×
×
×