eur:
384.35
usd:
353.55
bux:
69192.54
2024. május 28. kedd Csanád, Emil
Bevásárlókocsik a győri Tesco hipermarket áruház előtt 2017. szeptember 8-án. Az áruházlánc sajtóosztályának tájékoztatás szerint az áruházak többsége a dolgozók egy részének sztrájkja ellenére továbbra is nyitva tart.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Lefékezett a kiskereskedelmi forgalom

Kijöttek a novemberi adatok.

Tavaly novemberben 3,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az előző év azonos időszakához képest - ismertette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Szeptemberben és októberben 5,8, illetve 5,7 százalékos volt a növekedés.

Az előző év novemberéhez viszonyítva az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,2 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Mindhárom területen lassult a növekedés éves üteme: októberben 3,4 százalékkal nőtt az élelmiszerek értékesítése, a nem élelmiszer jellegű termékek eladása 6,3 százalékkal, az üzemanyag-fogyasztás pedig 11,5 százalékkal nőtt.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,2 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,6 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának átlagosan 4,9 százalékos növekedésén belül a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 29,0, a használtcikk-üzletekben 28,1, százalékkal, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 11,3, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 6,6, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 2,9 százalékkal emelkedett a forgalom. A bútor-, műszakicikk-üzletekben 7,4 százalékkal visszaesett az értékesítés.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 12 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene - a tavaly novemberi magas bázishoz képest - 0,9 százalékkal nőtt.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 6,2 százalékkal növekedett.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 0,3 százalékkal nőttek.

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1276,4 milliárd forint volt, mindössze 1,8 milliárd forinttal kevesebb a mindenkori rekordnak számító előző havinál.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 43 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 41 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott - közölte a KSH.

A múlt év első tizenegy hónapjában a forgalom volumene 3,2 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában a naptárhatástól megtisztított és a nyers adatok szerint egyaránt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,4 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

Címlapról ajánljuk

Milliárdos károkat okozott az ítéletidő tavaly Németországban

Minden bizonnyal bekerül a német biztosítók negatív krónikájába a tavalyi esztendő. A Német Biztosítási Társaságok Szövetsége (GDV) szerint ugyanis a jégeső, a rendkívüli esőzések és a viharok a múlt évben 5,7 milliárd eurós biztosítói kár okoztak, jelentősen többet, mint a megelőző esztendőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
Mesterséges intelligencia megoldások a bankszektorban - Jön a Financial IT 2024!

Mesterséges intelligencia megoldások a bankszektorban - Jön a Financial IT 2024!

A bankszektor digitális transzformációjával kiemelten foglalkozó Financial IT konferenciánkat már 12. alkalommal rendezzük meg 2024-ben, ahol a banki felsővezetők, IT-döntéshozók, a top tanácsadók, fintech guruk és startupperek, illetve a legfontosabb banki IT-beszállítók vitatják meg a legforróbb banki IT-trendeket. A nagy múltú konferencián nem csupán a technológiai újdonságokkal, hanem a banki digitalizáció üzleti aspektusaival is részletesen foglalkozunk, azaz a banki IT-költésektől kezdve a hatékonyságnövelésen keresztül a mesterséges intelligenciáig minden forró témáról szó lesz a rendezvényen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×