eur:
395.39
usd:
371.98
bux:
66275.4
2024. április 16. kedd Csongor
Bevásárlókocsik a győri Tesco hipermarket áruház előtt 2017. szeptember 8-án. Az áruházlánc sajtóosztályának tájékoztatás szerint az áruházak többsége a dolgozók egy részének sztrájkja ellenére továbbra is nyitva tart.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Lefékezett a kiskereskedelmi forgalom

Kijöttek a novemberi adatok.

Tavaly novemberben 3,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az előző év azonos időszakához képest - ismertette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Szeptemberben és októberben 5,8, illetve 5,7 százalékos volt a növekedés.

Az előző év novemberéhez viszonyítva az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,2 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Mindhárom területen lassult a növekedés éves üteme: októberben 3,4 százalékkal nőtt az élelmiszerek értékesítése, a nem élelmiszer jellegű termékek eladása 6,3 százalékkal, az üzemanyag-fogyasztás pedig 11,5 százalékkal nőtt.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,2 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,6 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának átlagosan 4,9 százalékos növekedésén belül a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 29,0, a használtcikk-üzletekben 28,1, százalékkal, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 11,3, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 6,6, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 2,9 százalékkal emelkedett a forgalom. A bútor-, műszakicikk-üzletekben 7,4 százalékkal visszaesett az értékesítés.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 12 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene - a tavaly novemberi magas bázishoz képest - 0,9 százalékkal nőtt.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 6,2 százalékkal növekedett.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 0,3 százalékkal nőttek.

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1276,4 milliárd forint volt, mindössze 1,8 milliárd forinttal kevesebb a mindenkori rekordnak számító előző havinál.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 43 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 41 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott - közölte a KSH.

A múlt év első tizenegy hónapjában a forgalom volumene 3,2 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában a naptárhatástól megtisztított és a nyers adatok szerint egyaránt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,4 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×