eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Cavan Images/Getty Images

Kiderült, hol épülhet meg a paksi atomerőmű reptere

A fejlesztésre tízmilliárd forintot különített el a kormány.

A napokban került Pécsett a városi közgyűlés elé az az előterjesztés, amely szerint a kormány tízmilliárd forintos támogatásával fejlesztik a városi repülőteret a paksi atomerőmű-beruházással összefüggésben – idézi a Magyar Nemzet a Bama.hu hírét.

Első lépésként a kormány Pécsnek csaknem egymilliárd forintot fizet azért, hogy a Hunatom Zrt. többségi tulajdont szerezzen a pécs–pogányi repülőteret működtető kft.-ben és az Air Horizont Kft.-ben.

A városnak az ügyletet megelőzően meg kellett egyeznie a pogányi önkormányzattal is, és arra számítanak, hogy a szomszédos település képviselő-testülete is hamarosan megszavazza a döntést. A pécsi testület reményei szerint már a közeljövőben aláírhatják a szerződést a kormánnyal.

Egyes hírek arról szólnak, hogy az egyik hazai utasszállító légitársaság is helyet keres magának a déli régióban.

A hírportál értesülései szerint a forrás rendelkezésre áll ahhoz, hogy

a Pécs–pogányi létesítmény a paksi atomerőmű fejlesztését kiszolgáló cargorepülőtér legyen, miközben az utasszállításban is szerepet kapna.

A pécsi mellett még jó néhány terv körvonalazódott az elmúlt években. Például Békéscsabán épülhet repülőtér 30-35 milliárd forintból, a létesítmény 2025-re készülhet el. Az építkezés szorosan kapcsolódik a gyulai Airbus-gyárhoz, mert annak optimális működéséhez szüksége lehet egy közeli, komplex légikikötőre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×