INFORÁDIÓ
2022. január 21. péntek
Ágnes

hitel

kölcsön

pénz

Gold coin Stack On the table save money Taking care of money

Mintha kezdene mértéktelenné válni a lakossági hitelfelvétel

Infostart / MTI

Az év első 9 hónapjában csaknem két billió forint lakás célú és fogyasztási kölcsön került a háztartásokhoz.

Ha nem jön drámai fordulat, akkor rekordévet zárhat 2021-ben a lakossági hitelpiac: a jegybank adatai szerint az év első kilenc hónapjában összesen 1916,8 milliárd forintnyi lakáscélú és fogyasztásihitel-szerződést kötöttek a háztartások és a pénzügyi szolgáltatók, ami 21,5 százalékos emelkedés 2020 azonos időszakához képest - írta a Világgazdaság csütörtökön.

A dinamikus növekedés elsősorban a lakáshitelek iránti igen intenzív keresletnek köszönhető. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint 974,1 milliárd forintnyi új lakáshitel-szerződés született, ami 40,9 százalékos bővülés a bázisidőszakhoz viszonyítva. Ezzel a havi átlagban jóval százmilliárd forint feletti volumennel kilenc hónap alatt túlszárnyalta a teljes 2020-as teljesítményt a lakáshitelpiac, hiszen akkor 928 milliárd forintnyi szerződést kötöttek a lakossági ügyfelek - írta a Világgazdaság.

A fogyasztási hitelek új szerződéseinél jóval lassúbb, 6,3 százalékos bővülést mért éves alapon a jegybank, 942,7 milliárd forintos szerződéses összeg mellett. A személyi hitelek az év elején még visszafogottan teljesítő piaca viszont felélénkült: szeptember végéig 355,6 milliárd forintnyi új kölcsönre kötöttek szerződést a háztartások, bő egyharmaddal többre, mint egy éve.

A jegybank adatai szerint

a lakossági hitelek állománya 9130,8 milliárd forintot ért el szeptember végén,

ami 16 százalékot meghaladó bővülés, ebben ugyanakkor még érezhető szerepe volt a 2020 márciusa óta tartó hiteltörlesztési moratóriumnak is - jegyzi meg a lap.

Nyitókép: ArtRachen01/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018