eur:
393.92
usd:
368.24
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Home sales brokers and real estate investors are exchanging with investors being filing cash at the agents hand.
Nyitókép: Wutwhan foto/Getty Images

Szédületes májust produkált az ingatlanpiac

A szakértők várakozása szerint az ingatlanpiac 38-40 ezer tranzakciós összforgalommal zárhat a második negyedévben.

Az Duna House adatai az elmúlt évek legerősebb májusi ingatlanpiacát mutatják, amely az adásvételek számában 2019-hez képest 5 százalékos, a Covid-járvány első hulláma okozta tavalyi mélyponthoz képest pedig közel 70 százalékos növekedést jelent.

A szakértők várakozása szerint

az ingatlanpiac 38-40 ezer tranzakciós összforgalommal zárhat a második negyedévben.

Az ingatlanközvetítő vállalat által becsült 14 198 darab adásvétel és a 89 ponton álló Keresletindex továbbra is aktív ingatlanpiacot jelöl – írja a Világgazdaság. Ezt támasztja alá az újra rekordösszegűre, 100 milliárd forint feletti volumenre becsült jelzáloghitelpiac is.

A fővárosi agglomeráció továbbra is az ingatlanpiac egyik legaktívabb szegmense. A lokáció havi adatait vizsgálva kiderül, hogy az adásvételek több mint negyede (26 százalék) már 50 millió forint felett zajlott, és közel fele (47 százalék) a 35 millió forint feletti kategóriákból kerül ki. A négyzetméterárak statisztikái is a drágulásról árulkodnak,

a tranzakciók 19 százaléka már 600 ezer forintos négyzetméterár felett történt, ez az előző hónapban csak 14 százalék volt.

Továbbra is a három legfőbb motiváció az ingatlanvásárlásnál a befektetés, az első lakás vásárlása, valamint a nagyobb otthonba való költözés. A preferenciák arányai azonban megváltoztak – nemcsak a tavalyi év azonos időszakához, hanem idén áprilishoz képest is.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×