eur:
371.24
usd:
344.72
bux:
47271.50
2023. június 2. péntek Anita, Kármen
Nyitókép: Pixabay

Közzétette a tízmilliós újraindítási hitel tervezetét a kormány

Társadalmi egyeztetésre bocsátották a kamatmentes újraindítási gyorskölcsön elérését biztosító hitelprogram tervezetét.

Az palyazat.gov.hu oldalon elérhető dokumentum kapcsán bárki leírhatja a véleményét a támogatás céljáról, a pályázók köréről és a jelentkezés feltételeiről – írta a Magyar Nemzet.

A hitel keretösszege százmilliárd forint, a pályázaton elnyerhető minimum egy-, maximum tízmillió forintos összeg teljes futamidő alatt nullaszázalékos kamatozású, törlesztését elég a felvételt követő harmadik év után megkezdeni. A felhasználási területeiről már korábban többször írtunk. Most kiderült: nem tartoznak hozzá banki költségek, nincs kezelési költség se rendelkezésre tartási jutalék, ahogy szerződésmódosítási és előtörlesztési díjat sem lehet felszámolni. Kizárólag az jár költséggel, ha valamilyen okból harmadik fél (például értékbecslő, közjegyző) is bekapcsolódik a szerződéskötésbe.

A kölcsön bármikor elő- vagy végtörleszthető anélkül, hogy a szerződés kondícióinak romlását vagy terheinek, költségeinek növekedését eredményezné.

Az igényelt összeg nem haladhatja meg a kedvezményezett 2019. évi teljes (12 hónapos) lezárt üzleti évének árbevételét.

Elvárt fedezet lehet a készfizető kezesség, ingatlan jelzálog, fizetési számla követelésen alapított óvadék, hitelintézet által vállalt garancia.

A portál kiemeli: az egyeztetésen lévő dokumentum arra is felhívja a figyelmet, hogy a keretösszegnek legfeljebb negyven százaléka juthat a Budapesten és Pest megyében tevékenykedő cégekhez. Hatvan százaléka a vidéki településeken működő vállalkozásokat segíti majd.

Van még néhány fontos kritérium, az összeset a tervezetben lehet megtalálni:

  • A végső kedvezményezett telephelyének vagy székhelyének Magyarországon kell lennie.
  • A megvalósulási helynek a hitelkérelem benyújtásakor már bejegyzettnek kell lennie a cégkivonatban.
  • Kizárólag azok a számlák vagy egyéb számviteli bizonylatok, valamint munkabérköltségek számolhatók el, melyeket a hitelkérelem benyújtását követően állítottak ki a bér esetén vagy ekkorra szólnak.

A fedezetet, mint az Infostart is megírta, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program uniós forrásai adják. A pénz az MFB Pontok hálózatában igényelhető majd.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Ismét orosz területet ért támadás, új feladatot kap a Wagner csoport – Háborús híreink pénteken

Ismét orosz területet ért támadás, új feladatot kap a Wagner csoport – Háborús híreink pénteken

Az ukránbarát Orosz Önkéntes Hadtest és a Szabad Oroszország Légió ismét behatolhatott Oroszország Belgorodi területére. Moszkva állítása szerint visszaverték a támadást, egy videó szerint viszont a milicisták orosz tüzérségi eszközöket semmisítettek meg. A határ menti orosz települések – elsősorban Sebekino városa – napok óta tüzérségi támadás alatt állnak, de csütörtökön robbanás rázta meg a terület székhelyét, Belgorod városát is. Egyelőre visszavonul a frontvonalról a Wagner csoport és pihennek a zsoldosok, feltöltik tartalékaikat, ezután „valószínűleg Oroszország területén belül” folytatódik majd a harc – mondta Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezére. Európai vezetők Moldovában tartottak találkozót, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sürgette hazája NATO-csatlakozását. Annalena Baerbock német és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter azonban azt mondta, háborúban álló országnak nem szabad NATO-tagságot adni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×