INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 25. péntek
Eufrozina, Kende

koronavírus

munkavédelem

munkaadó

munkavállaló

Védőmaszkot viselő alkalmazottak szerelik a Porsche német autógyártó teljesen elektromos Taycan sportautóit a cég stuttgarti üzemében 2020. május 12-én. Az autógyártó cég mindent megtesz azért, hogy a koronavírus-járvány idején a dolgozók biztonságos körülmények között tudják a munkájukat végezni.

Mi a munkahelyi teendő, ha koronavírusos egy dolgozó?

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály

Ha egy munkavállaló koronavírusos lett, akkor a munkáltatónak lehetősége van arra, hogy - a nagyobb biztonság érdekében - az ÁNTSZ által megnevezett hivatalos kontaktszemélyeken kívül, más dolgozót vagy dolgozókat is kivonjon a munkavégzésből - mondta az InfoRádiónak a Doktor24 Egészségközpont orvosigazgatója, Spányik Gábor.

Ha koronavírusos egy munkavállaló, akkor alapvetően az ÁNTSZ (új nevén a Nemzeti Népegészségügyi Központ) július óta hatályos irányelveit kell figyelembe venni - mondta az InfoRádióban Spányik Gábor, a Doktor24 Egészségközpont orvosigazgatója. Arra számít egyébként, hogy ezeket a közeljövőben aktualizálják majd. Addig is azt tanácsolja, hogy a cégek saját munkahelyi protokollt dolgozzanak ki a potenciális fertőzésekkel kapcsolatos eljárásrendre, javasolt lehet saját kontaktkutatást is elvégezni.

Amennyiben a dolgozónál koronavírus gyanú merül fel, az érintett munkavállaló maradjon otthon, vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával.

Ezután következik a hivatalos kontaktkutatás, amelyet a népegészségügy rendel el és folytat le. Van egy precíz leírás arról, hogy mi számít szoros kontaktnak, ezeket az embereket megkeresi a népegészségügy, és esetükben is elrendeli a tesztet, továbbá házi karanténba vonulásukat is.

"A velünk együttműködő cégeknek segítünk abban, hogy átgondolják a lehetséges kontaktokat, és elvégezzék ezt a kutatást, vagy legalább vegyenek részt ebben, hiszen bizonyos helyi sajátosságok ismeretében jelen pillanatban gyorsabban tudnak reagálni az ÁNTSZ-nél, ahol extrém fokú leterheltség tapasztalható most" - mondta az orvosigazgató. Mint mondta,

az érintett munkavállalóval egy légtérben 15 percnél tovább tartózkodó többi dolgozó felderítése fontos, különösen akkor, ha védőeszközt nem viseltek.

"Érdemes lehet rajtuk PCR-tesztet végeztetni" - mondta Spányik Gábor. Javasolják azt is, hogy inkább a megelőzésre koncentráljanak a munkaadók: ha lehetőség van minden dolgozónál a maszkviselésre, akkor jó hatásfokkal védekezhetnek a vírus terjedése ellen. "Ha egy jól szellőző munkaterületen dolgoznak egymástól legalább egy méteres távolságban, és mindenkin maszk van, és a kézhigiéniára is odafigyelnek, akkor nagyon nagy esély van az átadás kockázatának mérséklésére. Ilyenkor talán elegendő azt mondani, hogy a dolgozók figyeljenek a tünetekre, és ha bárki bármilyen tünetet észlel magán, akkor ne jöjjön dolgozni, és keresse meg a háziorvosát" - mondta az orvosigazgató.

A júliusi NNK irányelvek szerint a karantén feloldására úgy van lehetőség, hogy a tünetek megjelenését követően legalább 10 napnak kell izolációban eltelnie, és majd további 4 nap tünetmentesség után mindenféle tesztelés nélkül automatikusan föl lehet oldani a karantént. "Ezt a népegészségügy jóvá is hagyja" - tette hozzá Spányik Gábor.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Kapcsolódó hang

Mit tegyek, ha a kollégám koronavírusos?
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018