eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Védőmaszkot viselő alkalmazottak szerelik a Porsche német autógyártó teljesen elektromos Taycan sportautóit a cég stuttgarti üzemében 2020. május 12-én. Az autógyártó cég mindent megtesz azért, hogy a koronavírus-járvány idején a dolgozók biztonságos körülmények között tudják a munkájukat végezni.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Mi a munkahelyi teendő, ha koronavírusos egy dolgozó?

Ha egy munkavállaló koronavírusos lett, akkor a munkáltatónak lehetősége van arra, hogy - a nagyobb biztonság érdekében - az ÁNTSZ által megnevezett hivatalos kontaktszemélyeken kívül, más dolgozót vagy dolgozókat is kivonjon a munkavégzésből - mondta az InfoRádiónak a Doktor24 Egészségközpont orvosigazgatója, Spányik Gábor.

Ha koronavírusos egy munkavállaló, akkor alapvetően az ÁNTSZ (új nevén a Nemzeti Népegészségügyi Központ) július óta hatályos irányelveit kell figyelembe venni - mondta az InfoRádióban Spányik Gábor, a Doktor24 Egészségközpont orvosigazgatója. Arra számít egyébként, hogy ezeket a közeljövőben aktualizálják majd. Addig is azt tanácsolja, hogy a cégek saját munkahelyi protokollt dolgozzanak ki a potenciális fertőzésekkel kapcsolatos eljárásrendre, javasolt lehet saját kontaktkutatást is elvégezni.

Amennyiben a dolgozónál koronavírus gyanú merül fel, az érintett munkavállaló maradjon otthon, vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával.

Ezután következik a hivatalos kontaktkutatás, amelyet a népegészségügy rendel el és folytat le. Van egy precíz leírás arról, hogy mi számít szoros kontaktnak, ezeket az embereket megkeresi a népegészségügy, és esetükben is elrendeli a tesztet, továbbá házi karanténba vonulásukat is.

"A velünk együttműködő cégeknek segítünk abban, hogy átgondolják a lehetséges kontaktokat, és elvégezzék ezt a kutatást, vagy legalább vegyenek részt ebben, hiszen bizonyos helyi sajátosságok ismeretében jelen pillanatban gyorsabban tudnak reagálni az ÁNTSZ-nél, ahol extrém fokú leterheltség tapasztalható most" - mondta az orvosigazgató. Mint mondta,

az érintett munkavállalóval egy légtérben 15 percnél tovább tartózkodó többi dolgozó felderítése fontos, különösen akkor, ha védőeszközt nem viseltek.

"Érdemes lehet rajtuk PCR-tesztet végeztetni" - mondta Spányik Gábor. Javasolják azt is, hogy inkább a megelőzésre koncentráljanak a munkaadók: ha lehetőség van minden dolgozónál a maszkviselésre, akkor jó hatásfokkal védekezhetnek a vírus terjedése ellen. "Ha egy jól szellőző munkaterületen dolgoznak egymástól legalább egy méteres távolságban, és mindenkin maszk van, és a kézhigiéniára is odafigyelnek, akkor nagyon nagy esély van az átadás kockázatának mérséklésére. Ilyenkor talán elegendő azt mondani, hogy a dolgozók figyeljenek a tünetekre, és ha bárki bármilyen tünetet észlel magán, akkor ne jöjjön dolgozni, és keresse meg a háziorvosát" - mondta az orvosigazgató.

A júliusi NNK irányelvek szerint a karantén feloldására úgy van lehetőség, hogy a tünetek megjelenését követően legalább 10 napnak kell izolációban eltelnie, és majd további 4 nap tünetmentesség után mindenféle tesztelés nélkül automatikusan föl lehet oldani a karantént. "Ezt a népegészségügy jóvá is hagyja" - tette hozzá Spányik Gábor.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×