INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 30. szerda
Jeromos

búza

liszt

mezőgazdaság

drágulás

Gabonapiaci drágulás a láthatáron

Gabonapiaci drágulás a láthatáron

Infostart

Nemcsak kevesebb búza terem idén, de lényegesen gyengébb a minőség is.

A vége felé tart Tolna megyében is az őszi búza aratása is, az őszi árpa vágását pedig már két hete befejezték. A közel negyvenhétezer hektáron termelt őszi búza termésátlaga hat tonna körül van hektáronként, ami az országos eredményekhez viszonyítva a jobbak közé sorolandó – írja a Teol.hu. Békésben és Pest megyében négytonnásak az átlagok, a legjobb eredményt pedig Vas megyében értek el 6,4 tonnával.

A szakemberek szerint mindemellett lényegesen gyengébb az idén a búza minősége, ezért a malmoknak nehezebb összeszedniük a lisztnek valót. Emiatt kettészakadhat a piac,

az étkezési gabona már drágul – valószínűsíthetően újabb lisztáremelést generálva –, a takarmánybúza viszont olcsóbb lehet.

A gyengébb termés oka, hogy kedvezőtlen volt az időjárás a búzatermesztéshez, a tavaszi aszályos időszak után egyszerre zúdult le rengeteg eső, de a kalászosoknak már későn. Az esős időszak annyira lerontotta a földeken maradt búzák minőségét, hogy étkezési célra használható terményt már nem lehet betakarítani.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018