eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Kenyértörés búzafronton: az időjárás a takarmány árát teszi lejtőre

Mivel gyenge idén a búzaminőség, a kenyérnek való idén sokkal kevésbé hozzáférhető, mint a leendő takarmány.

Az átlagosnál lényegesen gyengébb az idén a búza minősége, ezért a malmoknak nehezebb összeszedniük a lisztnek valót. Emiatt kettészakadhat a piac, az étkezési gabona már drágul - valószínűsíthetően újabb lisztáremelést generálva -, a takarmánybúza viszont olcsóbb lehet - írja keddi számában a Világgazdaság.

Nagyon kedvezőtlen volt az idén az időjárás a búzatermesztéshez, a tavaszi aszályos időszak után egyszerre zúdult le rengeteg eső, de a kalászosoknak már későn - mondta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója. A társaság környékén késve,

a szokásos június 25-30. helyett július 5-10. körül indult csak a búza aratása.

A betakarítás nagyon rosszul kezdődött: a korai fajták tulajdonságai a malmok számára kezelhetetlenül gyengék, beleértve a hektolitersúlyt, a sikértartalmat és az esésszámot is.

Az elmúlt napok esős időszaka annyira lerontotta a földeken maradt búzák minőségét, hogy a szakember tudomása szerint étkezési célra használható terményt már nem lehet betakarítani. Az aratás kezdetén jellemző 47-48 ezer forintos árak ennek megfelelően a nagyobb, már betakarított, 500-1000 tonnás tételek esetében körülbelül 10 százalékkal, 53-54 ezer forintra nőttek. Termelői körökben korábban azt kifogásolták, hogy a különböző minőségi kategóriák közötti árugrás nagyon szűk, tonnánként csupán 100-1500 forint. Lakatos Zoltán szerint ez az idén minden bizonnyal megváltozik, ugyanis azok a búzák, amelyeket nem lehet a malmoknak eladni, 20 százalékkal is olcsóbbak lehetnek az étkezési minőségnél.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×