eur:
395.68
usd:
372.06
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Mindjárt berobban a magyar dinnye

Több magyar dinnye kerülhet ezen a nyáron az áruházláncok üzleteinek polcaira, mint külföldi – mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

A kedvezőtlen tavasz ellenére idén is nagyon jó minőségű lesz a görögdinnye. Ez részben annak köszönhető, hogy új fajtákat telepítettek a gazdák, ezeknek a minősége állandó, és a hozamuk is kedvezőbb – mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Jelenleg a sláger a magszegény dinnye,

ezek 4-8 kilósak, és a szakember szerint önmagukban garantálják a minőséget. A tavasz miatt 10 napos, kéthetes késésben van a betakarítás, de július közepétől szeptember közepéig biztosan lesz dinnye a termőtájakon.

Idén kedvezően alakul az import és a hazai dinnyék aránya, a behozott, elsősorban spanyol, görög és olasz gyümölcsök kezdenek fogyni a boltok polcairól, és jövő héttől már mindenhol magyar dinnyét lehet találni – mondta Mártonffy Béla. A nagy áruházláncokkal folytatott megbeszéléseken azt kérték, csak friss, jó minőségű dinnyét áruljanak, a rosszabb vagy sérült termékeket ne is tegyék ki a piacra.

"Az idén nem lesz olyan dömpingérés, mint az elmúlt években, a változékony idő miatt, így fokozatos érés lesz, ami azt jelzi, hogy

nagy árzuhanások nem lesznek. Ez kedvező lenne a gazdák szempontjából, de a fogyasztónak is elfogadható árszintet jelent"

– mondta a dinnye áráról.

A nemzetközi trendek a kisebb testű dinnyék felé viszik a fogyasztást. Az ideális a 4-6 kilogramm közötti, nálunk az átlag még 4-8 kilogramm. A szezon meghosszabbítása érdekében már itthon is termesztenek dinnyét hideg fólia alatt, ezek már május végén, júniusban beérnek. Ez most még kisebb mennyiség, utána jön a szabadföldi, de a jövőben ha többen áttérnek a fóliás termelésre, akkor meghosszabbítható a szezon, sé még jobban kiszorítható a piacról az import dinnye.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Nemcsak a forint szenvedte meg az amerikai inflációs kilátások változását, a korábban globális menedékdevizának számító japán jen 34 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben. A gyengülés nem belföldi tényezőknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy a japán jegybank jövő heti kamatdöntő ülésen ne tudna tenni a jen védelmében. Csakhogy a Bank of Japan most mással van elfoglalva: azzal, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×