INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

feketemunka

ellenőrzés

foglalkoztatás

Felpörgött a feketemunka

Felpörgött a feketemunka

Infostart

Az első negyedévben kevesebb céget ellenőrzött a munkaügyi hatóság, de köztük arányaiban sokkal több szabálytalan munkáltatót talált.

Az ellenőrök a mintegy 4 ezer vizsgált vállalkozás 68 százalékánál tártak fel valamilyen jogsértést, míg tavaly 60 százalékos volt ez az arány. A tavalyi és az idei első negyedévben csaknem azonos számú, mintegy 12 ezer szabálytalanul foglalkoztatott munkavállalót találtak. Ám míg ez tavaly a vizsgált dolgozók felét jelentette, addig az idén több mint a kétharmadát – írta a Népszava.

A feketemunkán kapott dolgozók aránya 2011 óta soha nem volt ilyen magas: az ellenőrzött munkavállalók közül minden nyolcadik bejelentés nélkül dolgozott.

Az ITM foglalkoztatásfelügyeleti főosztályának legfrissebb jelentése szerint az adatokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, mert a járvány a munkaügyi ellenőrzésekre is hatással volt. A helyszíni ellenőrzések száma csökkent, így elsősorban a már megkezdett vizsgálatokat zárták le, illetve a panaszokat, közérdekű bejelentéseket vizsgálták ki: ezek pedig jellemzően több szabálytalanság megállapítását eredményezik – írták.

Tavaly 1172, idén 1103 építőipari ellenőrzést tartottak, de míg az előző évben az összes feketemunkás harmada (750 fő) dolgozott a szektorban, addig az idén 43 százalékuk (1065 fő).

Nyitókép: pexels.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018