eur:
393.76
usd:
368.3
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

MotoGP-pálya épül Hajdúnánás határában

Hatvanöt milliárd forintból valósulhat meg a multifunkciós, gazdaságosan üzemeltethető versenypálya.

A magyar kormány korszerű, multifunkciós, gazdaságosan üzemeltethető versenypályát épít Hajdúnánás külterületén, amely alkalmas lesz egyebek mellett a Forma-1 motoros megfelelője, a világ első számú gyorsaságimotoros versenysorozata, a MotoGP futamainak befogadására is - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter szombaton Hajdúnánáson.

Palkovics László a projektindító sajtótájékoztatón azt mondta: a beruházás, amely a pályaépítés mellett kiterjed a kiszolgáló létesítmények, tréningközpont, konferenciaközpont, szálloda építésére is, 65 milliárd forintba kerül.

Tiba István (b) és Kósa Lajos (b3), a térség fideszes országgyűlési képviselői, Szólláth Tibor ( Fidesz-KDNP ) polgármester (b2), Hermann Henrik, a Magyar Motorsport Szövetség elnöke (b4), Talmácsi Gábor világbajnok gyorsasági motorversenyző (b5) és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a MotoGP Magyarországgal kapcsolatos projektjének sajtótájékoztatóján Hajdúnánáson 2020. június 20-án. A magyar kormány korszerű, multifunkciós, gazdaságosan üzemeltethető versenypályát épít Hajdúnánás külterületén, amely alkalmas lesz egyebek mellett a Forma-1 motoros megfelelője, a világ első számú gyorsaságimotoros versenysorozata, a MotoGP futamainak befogadására is. A beruházás, amely a pályaépítés mellett kiterjed a kiszolgáló létesítmények, tréningközpont, konferenciaközpont, szálloda építésére is, 65 milliárd forintba kerül. A MotoGP jogtulajdonosával, a Dorna Sports-cal kötött megállapodás nyolc évre szól, az első versenyt 2023-ban rendezik meg.
MTI/Czeglédi Zsolt
Tiba István (b) és Kósa Lajos (b3), a térség fideszes országgyűlési képviselői, Szólláth Tibor ( Fidesz-KDNP ) polgármester (b2), Hermann Henrik, a Magyar Motorsport Szövetség elnöke (b4), Talmácsi Gábor világbajnok gyorsasági motorversenyző (b5) és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a MotoGP Magyarországgal kapcsolatos projektjének sajtótájékoztatóján Hajdúnánáson 2020. június 20-án. A magyar kormány korszerű, multifunkciós, gazdaságosan üzemeltethető versenypályát épít Hajdúnánás külterületén, amely alkalmas lesz egyebek mellett a Forma-1 motoros megfelelője, a világ első számú gyorsaságimotoros versenysorozata, a MotoGP futamainak befogadására is. A beruházás, amely a pályaépítés mellett kiterjed a kiszolgáló létesítmények, tréningközpont, konferenciaközpont, szálloda építésére is, 65 milliárd forintba kerül. A MotoGP jogtulajdonosával, a Dorna Sports-cal kötött megállapodás nyolc évre szól, az első versenyt 2023-ban rendezik meg. MTI/Czeglédi Zsolt

A MotoGP jogtulajdonosával, a Dorna Sports-cal kötött megállapodás nyolc évre szól, az első versenyt 2023-ban rendezik meg a kelet-magyarországi pályán - jelezte a miniszter.

Egyedi, izgalmas pályát kívánnak építeni, a motoGP mellett superbike-futamra is leszerződtek- mondta Palkovics László. A tervek szerint 2022-ben vagy 2023 elején már egy előversenyt is lebonyolítanának, hogy teszteljék a létesítményt valamint a környékbeli infrastruktúrát a közlekedéstől a szállás- és vendéglátóhelyek kapacitásáig.

A miniszter hangsúlyozta, a beruházást nemcsak versenyek lebonyolításának szándéka, hanem Debrecen járműipari központtá válása és a Debreceni Egyetem járműipari képzésének fejlesztése révén gazdasági-tudományos megfontolások is indokolták. A tárcavezető szerint ilyen típusú és marketingértékű fejlesztésekkel kapcsolható magasabb fokozatba a magyar gazdaság, így jöhetünk ki „erősebben a pandémiából, mint ahogy belementünk”.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő egyebek között arról beszélt, hogy több százezren érdeklődőt hoz majd Kelet-Magyarországra a Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza súlypontjában lévő létesítmény, amelynek létrehozása és majdani üzemeltetése érdekében olyan régiós összefogásra, együttműködésre van szükség, amire soha korábban nem volt példa.

Talmácsi Gábor korábbi motoGP-világbajnok a Borsodhír beszámolója szerint elégedett, mert mint mondta, érdemben tehet azért, hogy ha már ő maga nem versenyezhetett hazai pályán, másnak lehessen rá lehetősége. Hozzáfűzte, a motoGP a világ negyedik legnézettebb versenye, és nagyszerű, hogy a 2023-as huszonkét nagydíj egyike a magyar lehet. A pálya üzemeltetése kapcsán rámutatott, nagyon sok klub érdekelt abban, hogy megfelelő pályán űzhessék a gyorsasági motorozást.

A beruházásról Orbán Viktor is posztolt a közösségi oldalán:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×