eur:
395.6
usd:
364.83
bux:
65576.18
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Más megközelítést javasol a hulladékcsökkentésre az érdekképviselet

Szerintük kétszáznál is több családi céget veszélyeztetne az egyszer használatos műanyagok betiltása.

Kétszáznál is több családi céget veszélyeztetne az egyszer használatos műanyagok betiltása. A helyettesítő termékekre való átállás a Magyar Műanyagipari Szövetség (MMSZ) szerint sokszor károsabb a környezetre, mint a meglévő műanyagokat felhasználó megoldások - írta hétfői számában a Világgazdaság. Az érdekképviselet egyébként egyetért minden olyan termék piacról történő kivonásával, amelyeknél a gazdaságosabb és kisebb környezeti hatású (karbonlábnyom) alternatíva már rendelkezésre áll. Egyéb esetekben inkább technológiaváltást javasolnak.

Amint azt az Infostart korábban megírta, az erről szóló előterjesztést jelenlegi formájában a kormány visszavonta. Az egyszer használatos műanyagok tilalma eredetileg a fültisztító és italkeverő pálcikákra, az evőeszközökre, tányérokra, szívószálakra, a léggömbökhöz tartozó pálcákra, az expandált polisztirolból készült ételtároló edényekre, italtárolókra és poharakra terjedt ki. Ezek közül Magyarországon pohár, tányér, habtálca, evőeszköz, szívószál és keverőpálca készül.

A szövetség közölte, hogy fenntarthatósági, újrahasznosítási és körforgásos gazdálkodási szempontból a műanyagok kínálják a legalkalmasabb opciót. Ugyanis például a csomagolóanyagok esetében több alternatív megoldásról is bebizonyosodott, hogy az átállás károsabb a környezetre, mint a meglévő műanyagok használata. Példaként az az úgynevezett oxolebomlású, hamisan biolebonthatónak feltüntetett termékeket említették, szerintük egyértelműen károsak, ezért a felhasználásuk megszüntetését javasolják.

Szerintük a probléma megoldásához átfogó hulladékgazdálkodási rendszerre van szükség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×