INFORÁDIÓ 
2020. június 3. szerda
Klotild

koronavírus

vagyonőr

munkanélküli

Újabb szakmát fenyeget a koronavírus

Újabb szakmát fenyeget a koronavírus

Infostart

Nagyjából 36 ezer aktív, többségében alulfizetett vagyonőr vesztheti el az állását.

A járványhelyzet következtében az aktív állomány mintegy 60 százaléka veszítheti el a munkáját – mondta Fialka György, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SZVMSZK) elnöke a Világgazdaságnak. Bár a statisztika szerint 93 ezer érvényes vagyonőri igazolvánnyal bíró embert tart nyilván, csak mintegy 60 ezren dolgoznak ténylegesen a szakmában, hozzávetőleg 5 ezer vállalkozásnál. Ebből 2800 vagyonvédelmi cég legalább tíz főnek ad munkát, további 2200 kisebb társaság pedig egy-két bejelentett dolgozóval működik.

A szállodák, a vendéglátóhelyek bezárásával és a rendezvények betiltásával azonban e vállalkozások jelentős része is elvesztette a megbízásait, mivel fő profiljuk ezek biztosítása volt. Csak a Gozsdu-udvar bezárásával száznál is több biztonsági őr vesztette el az állását, de a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalmának esése is nagyszámú elbocsátással járt a lap szerint.

A vagyonvédelemben dolgozók – gyakran ide sorolandók a portások és a diszpécserek is, mert a munkakörükben átfedés van a biztonságiakéval – átlagos bérszínvonala alacsony, vagyis feltehetően nincsenek nagyobb tartalékaik.

Az állami szektorban és a közbeszerzésekben kötelezően előírt bruttó órabér 2400 forint, Fialka György szerint azonban ebből ténylegesen csak bruttó 1600-1800 forint kerül a vagyonőrökhöz.

A magánszférában a díjak az árverseny miatt még nyomottabbak, és nem ritka az ezer forint körüli bruttó órabér sem a lap szerint.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018